Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в защита на Стефан Филчев в Сопот

| обновено на 28.09.17 в 12:34

Жителите на Сопот излизат на протест в подкрепа на освободения директор на Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот Стефан Филчев и с искане за оставки на сопотския кмета Деян Дойнов и неговия заместник Николай Новаков.

Формалният мотив за уволнението на Филчев е, че той е филолог, а с промяна в  длъжностната характеристика на директора изискването е за специалност "история" или "археология". 

Заповедта за уволнението идва по-малко от 2 месеца, преди да изтече 5-годишният договор на Филчев, който бе назначен на поста по времето на предишния кмет Веселин Личев след спечелен конкурс.

В интервю за Радио Пловдив Никола Пингелов член на Инициативния комитет за гражданския протест и секретар на Сопотския еснаф заяви причините за протеста и за исканите оставки. 

Пингелов  каза, че защитават Стефан Филчев заради приноса му за   развитието  на Къщата музей "Иван Вазов".

Той заяви, че уволнението на Филчев е преляло капката на търпението.И разказа, че от две години има конфликт между гражданите и кмет  и зам. кмет. /Дойнов-Новаков/ . Заради циничното им и  брутално отношение към хората,  те са се обърнали и към Националния омбудсман, а с въпроси по финансовото управление на общината са сигнализирали Прокуратурата, тече досъдебно производство, каза още  Пингелов. И добави, че общината е оставена на автопилот, а сега е и без автопилота.  Заради което ще поискат и оставките им. 

Недоволстваме от уволнението на г-н Филчев, само че това е последната капка, която преля чашата на нашето търпение. Недоволстваме от циничното отношение на заместник-кмета и на кмета, тяхното необяснимо поведение в социалните мрежи, тяхното отношение към гражданите, тяхното брутално отношение към опонентите – ето, за това протестирам. То е към всички, които не са съгласни със заместник-кмета, чието цинично отношение гражданите на Сопот са принудени да търпят вече две години. И се чудя защо общинският съвет  досега не намира начин да спре това безумие. 

Обърнахме се към националния омбудсман, защото трябва да чакаме да дойдат  нещата както във Виноградец, както в Катуница или в село Галиче и да започнем да се стреляме тук по улиците  и тогава да тръгнем да се тюхкаме. Затова се обърнахме, то пък един келепир от тази работа, че обърнахме, та никакъв. 

Според Пингелов всеки, който е свързан с бившия кмет, е подложен на натиск "А няма как да не си свързан, след като предишния кмет работи 12 години . Не става така.

Те не управляват, защото това е демонстрация на една управленческа немощ отвсякъде. Те нямат идея какво става в общината – общината е на автопилот, те изключиха и автопилота.

Нашата борба не е от вчера, нашето опити да спрем тези неща са отдавна. Ние, Гражданският комитет за просперитета на Сопот и Анево, сме се обърнали към Главна прокуратура с искане да бъде направена една проверка, защото за една година общината влезе в един дълг от над 5 млн лева. При положение, че при деветмесечния отчет 2016 г. заместник-кметът и кметът да твърдят, че общината има само 168 хиляди лева задължения на официална пресконференция, а ноември месец същата година – 2016-та, се оказа, че общината има задължения от над 5 млн лева и то новосформирани от това, че не са дали платежно оправдателни документи и  не са  приключили европейските проекти както се полага.

В икономическа полиция ме викаха, за да ме питат откъде имам тази информация, какви документи мога да им предоставя – каквото съм имал съм предоставил, каквото можех да кажа – казах. Нищо незаконно не съм правил, никакви секретни документи не съм разнасял. И сега чакаме. Има образувано досъдебно производство, чакаме, чакаме, две години вече чакаме.

И сподели: " Няма да живея  в такава вакханалия. Взимам си семейството и заминавам за Лондон. Последните ми капки оптимизъм отиват в отходната канализация..."

Цялото интервю с Никола Пингелов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23