Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрията ни има възможности за развитие в много посоки

| обновено на 29.09.17 в 09:51

Недостатъкът, че България е малка страна, може да бъде превърнат в предимство. Тук е нашият шанс, но трябва да бъдем по-бързи, по-гъвкави и по-умни“, коментира в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев на Годишния бизнес форум „Индустрия 4.0“, посветен на модерните технологии.

Според проучване на европейския пазар 75 % от фирмите искат да влагат в нови технологии, защото в тях е бъдещето, но само 5 % го правят. 

По думите на вицепремиера изостаналостта на България може да е предимство – така прогресът се случва по-лесно. „Трябва обаче смелост. Наред с достъпа до финансиране, доброто образование, административните услуги, трябва и оптимизъм у бизнеса“, коментира Томислав Дончев.

Пред представители на Световната банка, Европейската банка за развитие и на компании от цял свят, вицепремиерът подчерта, че българската индустрия има големи възможности за развитие в много направления.

България има капацитет да изработва голяма част от машините за Сухопътни войски и да ги сглобява тук, вместо да ги внасяме готови. Това ще има голям ефект по отношение на индустрията, науката и бойните способности на страната. Така правят умните държави, а ние трябва да сме умни“, подчерта още Томислав Дончев.

Бъдещето е в IT-индустрията и роботиката. По наши изчисления сега човекът произвежда за 25 долара, а роботът – за 8 долара, и то по-бързо и по-качествено. Само след няколко години ще бъдем изправени пред дилемата да осигурим работа на много хора, особено с по-ниска квалификация, каза Аруп Банерджи, регионален директор за ЕС от Световната банка.

В България няма много свеж паричен ресурс и външното финансиране е малко, същевременно вие се страхувате да вземате заеми. В Европа като цяло има недостиг на заеми между 5 и 50 млн. евро, които са най-търсени за развитие на бизнеса. В това отношение страната изостава, каза Гунар Мюнт от Европейската инвестиционна банка.

България е много добро място за бизнес. Преди 17 - 20 години чувахме непрекъснато "Това тук няма как да се случи", но сега нещата са много различни. Ето, край Пловдив вече има необходимата инфраструктура да се развива нашата фирма, която работи с инженери в целия свят. Трябва да има повече такива места в страната, каза българинът Краси Петков, собственик и основател на IT-фирма в САЩ, който учреди и тук свое предприятие в сферата на роботиката.

Бизнес форумът „4.0“ продължава и утре с темите Дигитална трансформация и готовност за дигитална култура на традиционните индустрии; Аутсорсинг дестинация и Защита на данните и електронна сигурност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51