Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спри рака" агитира за ранна превенция срещу болестта

Сдружение „Спри рака“ заедно с УМБАЛ „Свети Георги“ и МУ – Пловди организира благотворителен крос и конференция, на която ще бъдат представени  постиженията на съвременната хематология, а кросът ще предизвика пловдивчани към активен начин на живот

Благотворителният крос „Спри рака“, ще се проведе на 30 септември, събота, на Гребната база в Пловдив. Спортната проява има социална насоченост – въвличане на повече хора в активен начин на живот, движение, социални контакти за хората, преминали през онкозаболяванията, и техните близки. 

Целта ни е да учим на съпричастност и гражданска активност обществото, както и да създадем ежегодна традиция за провеждане на подобни събития. Също така искаме хората да проявяват еднакво уважение към лекаря и към активния начин на живот, споделят организаторите от Сдружение „Спри рака“.

Конференцията се открива днес в 8-а аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Научно-образователната програма има за цел да популяризира успехите на съвременната хематология без да представя директна реклама на фармацевтични продукти, уточниха организаорите. 

Домакин и модератор на конференцията ще бъде проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ „Свети Георги“.  В събитието ще вземат участие партньорски и пациентски организации.Още информация в разговора с председателят на Сдружение „Спри рака“ Росица Касабова, което може да чуете в звуковия файл.

Причината е, че в последните години все повече хора са потърпевши от онкологични заболявания, потърпевши са и хората, и техните близки. Идеята да се създаде това сдружение е да се агитират хората за ранна превенция, за ранна диагностика, за активен начин на живот, за движение, да излязат от стаите от четирите стени, защото човек трудно може да се справи с помощта на своите близки, с помощта на лекарите, с помощта на науката. Тази година и миналата нашата кауза е подпомагане на Клиниката по онкохематология за създаване на по-добри условия, при които да се лекуват болните.  Средства набираме чрез продажба – ще има благотворителен базар – ще има предмети, тениски и други предмети, предоставени ни от дарители. Освен това всеки, който пожелае може по сметка на сдружението да преведе сума. Но самото участие за са е също огромна сума, защото по-важното е хората да излязат, да знаят, че тази диагноза не е присъда, че тя може да се лекува, но просто трябва по-рано да се предприемат мерки.

Кросът е утре, а днес започва научната конференция. Кросът утре е от 16 часа, а регистрацията е от 15 ч, на гребната база. Миналата година имахме над 500 участника, тази година са потвърдили повече хора, така че се надявам, че с всяка година ще се увеличава броя на съпричастните и на желаещите да подпомогнем хората в това състояние.

Посещението на лекциите също е със свободен вход, така че всеки, който се интересува от новостите и желае да послуша да заповяда днес от 13,30 ч, където може да чуе нещо, което му е полезно, където може да отправи въпроси. Същото това нещо може да се случи на кроса. Ще имаме събеседване с психолози, с лекари, с диетолози, със спортисти, с артисти, така че призовавам хората активно да се включат.

Аз мисля, че човек така е устроен, че иска да помага да близките си. А всеки един от нас е заобиколен от много хора и никой не е застрахован. За съжаление, много хора са потърпевши от такива заболявания и на тях им е много трудно да се справят сами – лесно е когато си здрав. И това всеки трябва да го разбере – че ние сме индивиди от едно общество, а за да живеем в това общество трябва да си помагаме, трябва да бъдем съпричастни  и към доброто, и към лошото, т. е. да изкореняваме лошото и да се опитваме да възпитаваме в обществото добродетели – това са изконни християнски ценности. И аз си мисля, че хората на бизнеса, те показват и с тяхното отношение, защото средствата, които ние сме набрали, са основно от хора на бизнеса, които имат възможност и те реално оценяват, че  тяхната роля е такава в обществото – да подпомагат обществото.

Аз съм много приятно впечатлена колко много хора се включват в каузата и как от сърце помагат, дори повечето от тях желаят да останат анонимни, те не желаят да се афишират, но помагат от сърце и го правят нееднократно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53