Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спри рака" агитира за ранна превенция срещу болестта

Сдружение „Спри рака“ заедно с УМБАЛ „Свети Георги“ и МУ – Пловди организира благотворителен крос и конференция, на която ще бъдат представени  постиженията на съвременната хематология, а кросът ще предизвика пловдивчани към активен начин на живот

Благотворителният крос „Спри рака“, ще се проведе на 30 септември, събота, на Гребната база в Пловдив. Спортната проява има социална насоченост – въвличане на повече хора в активен начин на живот, движение, социални контакти за хората, преминали през онкозаболяванията, и техните близки. 

Целта ни е да учим на съпричастност и гражданска активност обществото, както и да създадем ежегодна традиция за провеждане на подобни събития. Също така искаме хората да проявяват еднакво уважение към лекаря и към активния начин на живот, споделят организаторите от Сдружение „Спри рака“.

Конференцията се открива днес в 8-а аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Научно-образователната програма има за цел да популяризира успехите на съвременната хематология без да представя директна реклама на фармацевтични продукти, уточниха организаорите. 

Домакин и модератор на конференцията ще бъде проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ „Свети Георги“.  В събитието ще вземат участие партньорски и пациентски организации.Още информация в разговора с председателят на Сдружение „Спри рака“ Росица Касабова, което може да чуете в звуковия файл.

Причината е, че в последните години все повече хора са потърпевши от онкологични заболявания, потърпевши са и хората, и техните близки. Идеята да се създаде това сдружение е да се агитират хората за ранна превенция, за ранна диагностика, за активен начин на живот, за движение, да излязат от стаите от четирите стени, защото човек трудно може да се справи с помощта на своите близки, с помощта на лекарите, с помощта на науката. Тази година и миналата нашата кауза е подпомагане на Клиниката по онкохематология за създаване на по-добри условия, при които да се лекуват болните.  Средства набираме чрез продажба – ще има благотворителен базар – ще има предмети, тениски и други предмети, предоставени ни от дарители. Освен това всеки, който пожелае може по сметка на сдружението да преведе сума. Но самото участие за са е също огромна сума, защото по-важното е хората да излязат, да знаят, че тази диагноза не е присъда, че тя може да се лекува, но просто трябва по-рано да се предприемат мерки.

Кросът е утре, а днес започва научната конференция. Кросът утре е от 16 часа, а регистрацията е от 15 ч, на гребната база. Миналата година имахме над 500 участника, тази година са потвърдили повече хора, така че се надявам, че с всяка година ще се увеличава броя на съпричастните и на желаещите да подпомогнем хората в това състояние.

Посещението на лекциите също е със свободен вход, така че всеки, който се интересува от новостите и желае да послуша да заповяда днес от 13,30 ч, където може да чуе нещо, което му е полезно, където може да отправи въпроси. Същото това нещо може да се случи на кроса. Ще имаме събеседване с психолози, с лекари, с диетолози, със спортисти, с артисти, така че призовавам хората активно да се включат.

Аз мисля, че човек така е устроен, че иска да помага да близките си. А всеки един от нас е заобиколен от много хора и никой не е застрахован. За съжаление, много хора са потърпевши от такива заболявания и на тях им е много трудно да се справят сами – лесно е когато си здрав. И това всеки трябва да го разбере – че ние сме индивиди от едно общество, а за да живеем в това общество трябва да си помагаме, трябва да бъдем съпричастни  и към доброто, и към лошото, т. е. да изкореняваме лошото и да се опитваме да възпитаваме в обществото добродетели – това са изконни християнски ценности. И аз си мисля, че хората на бизнеса, те показват и с тяхното отношение, защото средствата, които ние сме набрали, са основно от хора на бизнеса, които имат възможност и те реално оценяват, че  тяхната роля е такава в обществото – да подпомагат обществото.

Аз съм много приятно впечатлена колко много хора се включват в каузата и как от сърце помагат, дори повечето от тях желаят да останат анонимни, те не желаят да се афишират, но помагат от сърце и го правят нееднократно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02