Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив влезе в Париж с квартал "Капана"

Изложба под мотото „Влез в Капана“ (ENTRAPPÉ/E) е част от 16-то издание на Седмицата на чуждестранните култури в Париж. Оганизирана е от фондация „Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Париж. Представя проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“ с общо 20 пана на български, френски и английски език.

 Историята на занаятчийския квартал, неговите кризисни моменти в миналото, развитието му в контекста на инициативата Европейска столица на културата, мечтите и спомените на настоящите му обитатели са част от темите, развити в изложбата. Превръщането на интригуващата улична плетеница в първия артистичен квартал в България започва още по време на кандидатстването на Пловдив за престижната европейска титла, за да се превърне впоследствие в една от най-силно притегателните точки в града. В експозицията включва новата визуална идентичност на квартала, която кани посетителя да преживее мястото и да стане част от неговото развитие.  Седмицата на чуждестранните култури тази година е на тема „Улицата“.

 Събитието се организира ежегодно от чуждестранни културни институти във френската столица, заедно с кметската администрация на Париж и Министерство на културата на Франция. По покана на Българския културен институт в Париж Фондация „Пловдив 2019“ интерпретира темата за улицата с един от ключовите проекти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата от платформата Трансформиране.

За официалното откриване  разказа  д-р Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация “Пловдив 2019“.   Експозицията ще продължи до 14 октомври, а след представянето в Париж тя ще гостува в културни институти и посолства в други градове в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фотографът Минко Михайлов разказва за Куба в снимки

В Дома на културата „Борис Христов“, тази вечер ще бъде открита изложбата „Куба на фокус“  на фотографа Минко Михайлов. Предстои едно вълнуващо пътуване, което ще потопи публиката в магията на тази уникална карибска страна, уловена през обектива на един от най-добрите български фотографи. Чрез серия от вдъхновяващи снимки, фотоизложбата разкрива..

публикувано на 24.09.24 в 11:51

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 септември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 21.0 9 .202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Томас Ман. Смърт във Венеция и други новели. 330 стр., тв. к., ок.6А, Колибри, 2024г. Витолд Гомбрович. Фердидурке. 354 стр., ок. 5А, Нике, 2024г. Алис Мънро...

публикувано на 24.09.24 в 10:11

Двама автори показват скулптура и живопис в галерия "Възраждане"

„Паралелни светове“ е названието на изложбата в Галерия „Възраждане“, която представя двама автори Димитър Чонов - скулптура и Марио Базел – живопис. Димитър Чонов е утвърдено име с автентичен разпознаваем почерк. Има редица самостоятелни изяви и множество участия в общи представяния и симпозиуми в страната и чужбина. Създава сюжети от..

публикувано на 24.09.24 в 07:02

Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ с общ концерт на Античния театър

Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ ще зарадват пловдивчани тази вечер от 19.00 ч. с общ концерт спектакъл на Античния театър. Организатор е Община Пловдив, а входът е свободен. Събитието носи заглавие „Фолклорни вдъхновения“ и е част от празничната програма с участници от Бургас, които гостуват в Пловдив на базата на подписаното „Споразумение за..

публикувано на 23.09.24 в 07:14

Емилия Каменова гостува в "Срещи" тази събота

Творци срещу творци или литературните войни в българския културен живот.  Веднага подсказвам - не сме уникални.  Слушайте разговора ни с Емилия Каменова, може и да ви е интересно. Започваме в събота след новините в 9 часа. Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

обновено на 21.09.24 в 11:36