Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Покров Богородичен и още 7 празника

| обновено на 01.10.17 в 10:14

Празник за мнозина се оказва 1 октомври.

Християните почитат празника Покров Богородичен - деня, в който се празнува закрилата на Пресвета Богородица. 

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Параклисът "Покров Богородичен" в двора на архиерейското наместничество в Смолян чества своя храмов празник днес. 

Първи октомври е Световен ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и това е първият ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.  "В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен..

публикувано на 23.07.24 в 14:17

Комисия описва щетите от пожарите в община Калояново

Община Калояново създаде комисия, която описва щетите от пожарите миналата седмица.  Социалните работници са в контакт с всички пострадали и събират информация за конкретните нужди на всяко домакинство.  Предстои да бъде организирана и дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожарите жители на община Калояново. Кметът..

публикувано на 23.07.24 в 13:01

Задържаха 3-ма мъже, ограбили турски граждани на АМ "Тракия"

Полицията в Пазарджик задържа 3-ма столичани, ограбили турски граждани на АМ „Тракия“. В неделя вечерта в полицейските управления на Септември и Пазарджик е получена информация за извършени две кражби от паркирани леки автомобили.  Возилата били оставени на паркинги към бензиностанция и заведения на бързо хранене в района на АМ „Тракия“...

публикувано на 23.07.24 в 11:40