Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Атанасов оспорва в съда новата наредба за паркирането

| обновено на 02.10.17 в 16:52

Пловдивският депутат Славчо Атанасов внася в Административния съд жалба за незаконосъобразност на новата общинска Наредба за паркирането. 

Според нея от 1 октомври паркоместата със скоби ще се отдават на гражданите срещу 20 лева на месец, след като комисия, назначена от районния кмет, определи гражданите, изявили желание да наемат паркомястото. Когато желаещите са повече от един, ще се тегли жребий – гласи методиката.

Наредбата е незаконосъобразна, не е справедлива и е в ущърб на пловдивчани, а методиката за раздаването на паркоместа е непрозрачна – заяви народният представител Славчо Атанасов. Той поясни, че когато един гражданин има паркомясто и сутринта отиде на работа, скобата ще бъде вдигната и на това място друг няма да може да паркира. 

Така въпреки наличието на много свободни места гражданите няма да могат да паркират – коментира Атанасов и даде пример със сградата на НАП в район Южен, около която стотици данъчни инспектори вече няма да могат да паркират автомобилите си, тъй като всички места ще бъдат раздадени на местни жители.

Според общинския съветник от Патриотичния фронт Костадин Гаров наредбата е дискриминационна спрямо гражданите на Пловдив, които плащат своите данъци за МПС в общината, а само някои от тях могат да ползват паркоместата.

Според патриотите новата наредба ще разпали масови междусъседски вражди. Гаров посочи, че вече е постъпила и първата жалба срещу наредбата от гражданин, който живее в блок №8 в Жилищен район „Тракия“. Там скобите вече са поставени, но за целия блок местата са 10, а той се оказал извън множеството на ползвателите. „Такива жалби на граждани тепърва масово ще валят към администрацията“ – коментира Атанасов.

„Наредбата е незаконосъобразна, защото тези 20 лева за наем представляват един вид нова такса, а нови данъци и такси може да въвежда единствено парламентът, а не общините“ – поясни адвокат Атанас Петров, който е пълномощник на Славчо Атанасов при внасяне на жалбата в съда.

Според патриотите проблемът с паркирането в града може да се реши само с изграждането на нови паркинги. 15 млн. лв. влизат в хазната от данък МПС и още 5 милиона от Синята зона. Само част от тези пари да се инвестират в нови паркинги, напрежението ще стихне – убеден е Гаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивски фермер разиграва на търг "кралски пъпеш"

За първи път у нас се разиграва търг на „кралски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 14:53

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

публикувано на 04.08.24 в 14:51

Тапа на АМ "Тракия" при Карнобат, задръстването е километрично

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в района на Карнобат, заради катастрофа , съобщават граждани в социалните мрежи.  Тапата се е образувала на 336 км преди  Карнобат, в посока София. Шофьори съобщават в социалните мрежи, че в момента задръстването е  около 4-5 км. Някои отправят предупреждение да не се предприема..

публикувано на 04.08.24 в 14:36

Мъж от Стамболийски загина при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от четвъртия етаж.  Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални мигранти в кола на автомагистрала "Марица".  Около 5 часа тази сутрин арестуваният каналджия е опитал да избяга като се е промушил..

публикувано на 04.08.24 в 14:23

Кметът съобщи за паднали клони след кратка буря в Пловдив

Преди малко повече от час кметът на Пловдив Костадин Димитров написа на страницата си във Фейсбук:  „След кратката буря вчера вечерта в Пловдив има паднали клони. При оглед на терен снощи и след синхронизиране работата на “Градини и паркове” и служителите на Пожарна безопасност установих, че тази сутрин са обработени всички над 20 сигнала. Днес..

публикувано на 04.08.24 в 09:36