Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският политически елит се нуждае от освежаване

Към „кумгейт“ днес в Парламента  се добави „самолетгейт“  и габровските „братко и батко“.  Как в шума от скандалите се губи цялото и не се поставя точка на порочните практики коментира в програма „Ден след ден“ професорът от Великотърновския университет Тодор Галунов - преподавател по история на българския политически живот.

Според него това, което се случва не е новост за българския политически живот.

 Подобен модел на правене на политика не е новост в българската нова история. С подобни обвинения. С подобни съмнения за икономически и кадрови зависимости.Това е типично за всички политически партии, които са управлявали до сега. Моделът на правене на политика 100 години назад, още при действията на Търновската конституция е същият.Сливане на икономиката с политиката.  От там обвързването на интересите и съответно  като рефлекс  и кадровите назначения, коментира анализаторът

Според политолога всички по-важни назначения в България се правят на този принцип.  Хората приемат обаче по-спокойно   политическите назначения, назначенията  на чисто политически признак. Когато обаче има роднински назначения тогава обществото е по-чувствително.

Според мен има някакво напрежение в ГЕРБ.  Има вътрешно партийно напрежение. БСП пък реши да се възползва от тази конфликтна ситуация и да извлече определени политически дивиденти. Факт е, че нещо разклати ГЕРБ вътре в партията. Делян Добрев реши да спаси ситуацията , личното си реноме и реномето на партията и да се оттегли. Но депутатите не приеха оставката му и решиха, че става въпрос за битка за партията, за начина на управление.

По думите на професора се виждат  две линии на поведение на парламентарната група на ГЕРБ и е надделяла партийната –"да браним своя човек".

Той обясни, че много ясно се очертава регионалноста на подобни конфликти, като големият въпрос е може ли да се правят генерални изводи, може ли да се  говори за по-големи сътресения, за криза в ГЕРБ, дори предсрочни избори.

Лично според мен е много рано да се правят тежки изводи.  Тук има локални напрежения, може би и на национално ниво. На този етап обаче, това остава скрито за българския избирател. Но всичко това показва, че българският политически елит се нуждае от освежаване.

Политолъг е категоричен, че на този етап не можем да очакваме големи политически изненади. А подобни случаи ще се появяват периодично в българската политическа действителност.

БСП не успя да извлече девиденти от този скандал. Сякаш социолистите не успяват да напипат верния тон . БСП прави впечатление малко на беззъба опозиция, допълни проф. Галунов

Той отново повтори, че на хората се предлагат политически зрелища, които обаче ще продължат и в други общини ,но няма да разклатят на централно ниво политическия живот.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12