Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много е жалка ситуацията

 Човек не може да бъде безразличен, защото става дума за правителството и за доста неадекватно поведение, така че как да бъдем безразлични. Много е жалака ситуацията, заяви политологът и социолог проф. Михаил Мирчев. Той коментира  политическата ситуация у нас след  активните гейтове, разграничения, ултиматуми, обещания, опорни точки и т.н.

Проф. Михаил Мирчев:   Зрелища, казвате, но тяхната работа не е да ни създават зрелища, а да ни управляват оптимално, още повече, че виждате, че както вътре в страната има прекалено много и тежки проблеми, така и отвън ни засипват непрекъснато. И общо взето става дума за неадекватност, специално за вицепремиера, който обвини медиите и то големите, националните медии и всичко това беше не някъде изказано просто словесно, а беше публикувано от пресцентъра на Министерския съвет, което се превръща в официална позиция не на човека вицепремиер, а на целия Министерски съвет. Сега как да го изчистят? 

Според проф. Мирчев разграничението от вицепремиера Симеонов, дадено на последната пресконференция на ГЕРБ, не е достатъчно. Той  подчерта, че  нормативният ред е с официално решение на целия Министерски съвет, с което да се отрекат от казаното от вицепремиера , или да потвърдят неговите претенции към основните национални медии и т. н.  Пъзелът, в който се заплетоха е много жесток. Те се разграничиха словесно. Значи, обяснявам ви правно-нормативния ред – след като е публикувано като становище от пресцентъра на Министерския съвет по този начин се превръща в официално становище не целия Министерски съвет и сега трябва да има реципрочен обратен акт. Не някой да го каже – Томислав Дончев да го каже някъде пак в телевизия, а трябва да има писмен текст. В сегашната институционализирана държава, когато имат текст срещу него също трябва да има текст, а не говорене, макар и отговорно говорене.

 Обявената защита  свободното слово от управляващите  на неделната пресконференция  проф. Мирчев коментира така: Партията няма никакво значение, защото чл. 1 от Конституцията вече отдавна сме го махнали – т. е. партията не може да бъде над правителството и над изпълнителната власт. Партията да си гледа партийните неща. Кога едно нещо, казано от един човек, се превръща в официална държавническа позиция, трябва да е ясно. 

Като" смехория" проф. Мирчев определи решението на ГЕРБ да не споменават името на президента Румен Радев :  това е все едно държавата да загине, парламентът ви да работи и основната опозиционна сила да напусне демонстрационно парламента и да каже „ние не участваме”. Кои са те, къде се намират, как няма да споменават президента като той е висша представителна фигура на нашата демократична държава? Те извън демокрацията ли излизат? В момента президентът много се активизира, тръгна по света, най-после да говори някакви по-конкретни неща. Това е свързано с външната политика на България, свързано е с нашата сигурност, свързано е с нашата ориентация Запад – Изток. Те как няма да вземат отношение, подкрепящо или контриращо президента? Как няма да му споменават името? Това е абсурд на абсурдите!

 За  едноседмичния ултиматум, който от БСП дадоха на ГЕРБ  за т.н." роднински начначения" :  БСП и те се подвеждат. Какво значи ултиматум? Пак малко детска история. Много добре звучи така, популистки много добре звучи, ама детска история. Ако има такива феодални гнезда, мафиотско феодални гнезда на много места – големи, малки градове, общини  - това за една седмица не може да бъде изчистено. Трябва цял механизъм да има. Самата опозиция и БСП трябва да тръгнат и не само да повдигат въпроса в Хасково, в Габрово и  в Силистра. Ами, ние имаме 260 общини – да тръгнат и да си свършат работата по всички тези общини, не по принцип, вдигайки лозунги, ами да  кажат  г-н Иванов, сестричката му Петканка, малкият Иванчо, който току-що е завършил с тройка гимназия и веднага става някакъв в общината и т. н. Тези неща не стават по подобен популистки лозунгаджийски начин, така че БСП се подвеждат, в случая по гербаджийския маниер. Аз не считам, че от това ще излезе нещо добро.

За стила и начина на поведение на БСП:  Аз ви казах,  че не го одобрявам. БСП реагира на острите проблеми, обаче повече гледа да се хареса популистки на някаква част от публиката, отколкото сериозно да захваща проблема и да предлага алтернатива. Аз очаквам от тях някакви по-реални дела.

За обещанието на ГЕРБ за 700 милиона лева повече  за бюджети заплати:   Рано  е да обсъждаме, защото бюджета трябва да се гледа като цяло. Ако някъде се дават в повече 700 млн .те трябва да бъдат взети от нещо друго. Очевидно в много сектори, примерно в сектора „сигурност” специално за полицаите твърди се, че заплатите са много ниски, обидно ниски и демотивиращо ниски, така че  някакво увеличение трябва да стане. Но увеличение може да стане не само със сумата, дадена на МВР за заплати, а чрез намаляване на част от личния състав, за да може другия да получава двойно по-високи заплати и да работи три пъти по-ефективно. Има различни начини. Така че това е пак подхвърляне на някаква партенка за някакви пари, за да замажат очите на  някой. Когато внесат балансирания бюджет в парламента дайте тогава да разсъждаваме на кой му е много, на кой му е малко и откъде за някого може да се вземе в повече.

За корупцията -тема на консултативния съвет при президента :  Всички говорим за корупция, много от нас са въвлечени в някакви актове на корупция и т. н. – много тежко извращение на цялото ни общество и то е плод на всичките тези 27 г. Лошото е, че сега корупцията стана в прекалено големи мащаби. Бизнес без корупция почти мисля, че не може да се прави в България при това трябва да плащаш на съответните държавни лицензиращи органи на администрацията много големи пари. Това е причината външни инвестиции вече да отказват да влизат в България. Престъпността, колкото рекетьорството в частност и още по в частност корупцията откъм държавата към фирмите, към гражданите и т. н. Така че това е едно от най-жестоките неща, които се случиха в България за 27 г. Сега как можем да се справим? Не може да се справим с магическа пръчка – някой сърдит праведен чичко, примерно министър-председател, се изправя и казва – от утре няма да ма корупция. Пак трябва да има цялостен обществен обратен механизъм, за да може бавно и мъчително обществото да започне да с  чисти само себе си. Е, питам ви,  кой иска да създаде такъв механизъм!? Ние ако се справим с корупцията България ще дръпне напред. Ако продължаваме да затъваме в това изродено явление и да си израждаме обществото като цяло. Каквито й инвестиции, каквито й външни приятели, каквито и вътрешни ресурси да имаме от всичко това минимален ефект ще имаме. Ето, това ми е притеснението – сериозните неща се превръщат в партийно боричкане и моят песимизъм от днешното обсъждане е този.

Цялото интервю с проф. Михаил Мирчев е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12