Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В някои сектори заплатите трябва да се увеличат не с 10, а с 25%

Правителството обяви,  е предвижда 10 процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера за догодина. Въпреки това синдикатите готвят протести, недоволни от дебата за доходите. По темата разговаряме с Любен Томев- директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Трябва да бъде ясно, че този протест или тези протести, да ги наречем, са свързани не само с  увеличение на заплатите в бюджетната сфера, а най-вече срещу настоятелното искане на работодателите да бъде отменена добавката за трудов стаж и професионален опит, нещо, което при равнището на доходи в България е  недопустимо, поне на настоящия етап. Така че основно протестът е насочен срещу това неправомерно искане, според нас, към работодателите и протестът ни е към тях. Същевременно ние съзнаваме, че бюджет 2018 г. има възможности за по-голямо увеличение на работните заплати в бюджетните сектори. Такива увеличения трябва да бъдат от порядъка, средно да кажем около 15 %, но има системи като социално подпомагане, като училищно здравеопазване, които са в трагично състояние – там нещата действително много тревожни и затова настояването е в тези системи да бъде увеличено поне с 25 %, за да може тези хора, които изпълняват важни обществени задължения, в крайна сметка да получат достойно възнаграждение за своя труд.

Радио Пловдив:  А учителските заплати бяха повишени?

Л.Томев: Учителските заплати – да, разбира се. Ние сме удовлетворени от този факт, но все пак, макар и да е приоритет образованието,  все пак не трябва да бъдат забравяни и останалите  бюджетни сфери без адекватно увеличение, защото срещу такива мизерни заплати някой едва ли е  заинтересован да работи и то ефективно в полза на обществото. 

Радио Пловдив: Обвързахте  нивото на доходи в България, включително с нашата външно-политическа позиция. Защо?

Любен Томев: Имаше много ясен знак и посещението на високо равнище и на други еврокомисари, които казаха, че страната ни фактически е изпълнила техническите изисквания по отношение на Шенген, по отношение в известна степен и на влизане в еврозоната, но голямата спънка все още се явява ниското равнище на доходите. И това е естествено, те се страхуват, че сигурността на Шенген по никакъв начин няма да се подобри. Затова според нас тези една – две години трябва да бъдат ударни по отношение на доходите, за да може действително да се стихне до едно по-добро равнище.какво да бъде това равнище? Ние сме го казали в нашата програма – минимум 60 – 70 % от средноевропейското равнище в следващите години по покупателна способност, за да може да се почувства действително, осезателно подобрение в сферата на доходите и жизнения стандарт.

Радио Пловдив: Което е много амбициозно – двойно увеличение на покупателната ни способност. Преди излезе статистика, че е 39 %.

Любен Томев: Около 48% сега  в момента.

Радио Пловдив: Е, по-добре звучи, иначе по джоба не всеки го усеща по този начин, уви.

Любен Томев: Още веднъж повтарям, че въпросът е не да протестираме против правителството, да сваляме правителството и т. н.,  а по-скоро става въпрос да напомним още веднъж, че без адекватно увеличение на доходите това няма да стане като външно политическа ориентация, като вътрешна сигурност. Вижте какъв е проблемът – в момента работодателите нямат нито квалифицирана, нито неквалифицирана работна сила. Вече всичко е като че ли на изчерпване, внасяме работна сила и в крайна сметка не искаме да плащаме за професионален опит и стаж. И като се яви някой работник млад, който търси работа и работодателят казва ние търсим с опит, с трудов стаж. Е, как търсите с опит и трудов стаж като не искате да плащате добавка за трудов стаж?

Радио Пловдив: В какъв процент от частния сектор се плаща въобще тази надбавка?

Любен Томев: Оставено е да се прецени от работодателя след промените в законодателството през 2007 г. Оставено е на работодателите в частния сектор да преценят дали лицето дали е по това професионално направление или е по някакво друго, което не отговаря на изискванията за настоящото работно място, т. е. преценката е в работодателя.

Радио Пловдив: И колко са преценили, че ще плащат като сте правили изследвания?

Любен Томев: Аз не бих могъл да твърдя, че ще кажа нещо точно, но според мене са около 60 – 70 % плащат добавка за прослужено време.

Ние считаме, че в разпределението на произвеждания продукт има резерви, още да бъде отделено повече внимание на труда, т. е., когато се произвежда брутния вътрешен продукт една по-голяма част да отива за компенсация на наемния труд. Това разпределение е възможно и това показват данните на Евростат, че компенсацията на наемния труд у нас е под нивото на средноевропейските равнища като относителен дял от произведения брутен вътрешен продукт. А що касае държавата, очевидно биха могли да се намерят резерви от гледна точка на събираемостта на данъци, социално-осигурителни вноски не се плащат ежегодно от порядъка на 1 – 2 милиарда лева. Всичките тези неща показват, че с общи усилия  действително може да се постигне нещо по-добро не само за българския работник, а това ще означава и по-добро за българския бизнес и за държавата като цяло.

Радио Пловдив: Има ли решение на стачните комитети на двата синдиката и в какъв формат?

Любен Томев: За конкретна дата няма решение, но има решение за организирането на протести. Това ще се случи най-вероятно през следващите седмици.

Радио Пловдив: С адрес работодателите или адрес правителството?

Любен Томев: С адрес работодателите и искания към бюджета.

Радио Пловдив: Той тепърва започва да се формира, сега е моментът да искате и да договорите?

Любен Томев: Към бюджета – когато излезе за обществено обсъждане – това е фазата, в която трябва да търсим нашите искания, нашите права. Така че ние сме ги заявили още преди окончателното излизане на бюджета, остава да се уточнят направленията на финансиране и обемите. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13