Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има криза в отношенията между президента и управляващите

Има криза в отношенията между президента и управляващото мнозинство. Налице са  странни ходове между ГЕРБ и президентската институция, както и липсата на политическа култура, заради която представители на властта не присъстваха на КСНС, коментира пред Радио Пловдив политологът от ВТУ доц. Иво Инджов. 

Според него  премиерът се опитва да играе на помирител, друг е въпросът дали е искрен. Играят на доброто и лошото ченге като в ролята на лошото е Цветан Цветанов, а Борисов се опитва да играе ролята на медиатор, но е пуснал на терен беквокалите си, добави той.

Рано е да се каже, че Борисов си подготвя почвата за Дондуков 2, но не бива да се изключва и този вариант. След три мандата, дори и непълни, е разбираемо, ако той се кандидатира за президент. От друга страна Румен Радев даде заявка, че президентската институция ще бъде много активна с амбиция за още един център на властта. 

Със сигурност Радев ще бъде конкурент на Борисов, особено при липсата на парламентарна опозиция, включително и БСП, смята политологът, който не вижда „пряка връзка“ между Румен Радев и БСП, а по- скоро - съвпадение на политическите им интереси.

В парламента гейтовете изместват реалната политика. Има яростен сблъсък между управляващи и опозиция за гейтовете, но не и за реална политика, каза Иво Инджов. 

Рано е да се прогнозира колко дълъг ще е мандатът на мнозинството, по- скоро изненадата може да дойде от коалиционните партньори на ГЕРБ и по- скоро партията на вицепремиера Валери Симеонов, прогнозира той.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51