Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извинителните бележки за училище - от 0 до 5 лева

| обновено на 11.10.17 в 10:19

От тази учебна година има още една новост за родители и деца.

Медицинските извинителни бележки, които личните лекари издават на учениците след преглед се заплащат. 

В Пазарджик например те са точно два лева, а в Пловдив са или безплатни, или сумата им варира от един до пет лева. Това става по преценка на търговеца, защото нашите лични лекари до един са с практики - търговски дружества.

 

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Живка Танчева и различните гледни точки.

Личните лекари предприемат тази мярка в знак на протест срещу постоянно нарастващия обем документи, които се налага да обработват. Издаването на медицинска бележка не е услуга, която се заплаща от Здравната каса.

Много често родителите на ученици прибягват до нея без основателна причини, казват част от общопрактикуващите лекари. В същото време - всеки от нас родителите знае, че за една учебна година средно от два до пет пъти, децата искаме или не се разболяват. 

Д-р Ваня Добрева работи в групова практика и тя още не е определила колко лева ще плащат родителите за бележка.

В Пазарджик от април тази година са въвели такса -2 лева за всеки извинителен документ на децата от 7 до 18 г.  Д-р Красимир Кулински, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града разказа, че не таксуват децата от яслите и детските градини, на които им трябва бележка.

Извинителната медицинска бележка вече ще съдържа идентификационния номер на лекаря, който я издава и кода на заболяването. Целта е да се ограничи издаването на фалшиви медицински бележки и да се намалят отсъствията на учениците от училище. 

В Пловдив не открихме много желаещи да плащат, освен един дядо с внуче, който смята че бележката трябва да е лев.

Д-р  Аргир Аргиров, заместник -директор на РЗИ Пловдив поясни, че от 15 септември всеки директор е длъжен с писмо да изпрати до тях,  ако има дете с повече от 50 отстъствия. Това се прави в изпълнение на решение 373 на МС, с което ще се борим с отсъстващите от клас деца.

Лекарите заявяват, че единственото решение на проблема писане на бележки с такса е да се премине към електронно здравеопазване, което да облекчи работата на медиците.  Сега те освен над прегледите залагат усилено и над епистоларния жанр, защото НЗОК упражнява перманентен контрол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55