Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за ревматични заболявания в две пловдивски болници

Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България стартира в Пловдив информационна кампания „Не отлагай, прегледай се днес“, по повод Световния ден за борба с артрита–12 октомври. 

В града под тепетата кампанията,  която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две болници. Безплатните консултации ще са на 17 и 18 октомври в МБАЛ „Тримонциум“ и в УМБАЛ “Пълмед“ на 24 и 25 октомври. 

Целта на кампанията е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. Навреме поставената диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания, но за жалост при повечето заболявания диагнозата се забавя средно с 2 години при ревматоиден артит, 5 години при псориатичен артрит и  10 години при болест на Бехтерев.

У нас основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. 

Кампанията е част от инициативата на  Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофи край Белозем затрудняват трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

публикувано на 10.08.24 в 08:53

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38

В Асеновград събират книги за деца и възрастни

От днес до четвъртък в Асеновград ще се събират книги за деца и възрастни, които да бъдат подарени на библиотеки и читалища в селата около града.  Кампанията под надслов "Дарете книга, дарете знание!" се организира от Общинския младежки съвет. Ще бъдат приемани както нови, така и книги от личните библиотеки.  Идеята на младите хора е да..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

В Чепеларе започва международно литературно четене

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова". Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, които посетителите ще..

публикувано на 10.08.24 в 07:17

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35