Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепяме системата "бонус - малус", защото е справедлива

Догодина застраховката "Гражданска отговорност " да има с различна цена в зависимост от досието на шофьорите, предлагат от КФН. Какво мислят за предлаганата промяна от Българската асоциация на застрахователните брокери, споделя председателят й Ивета Кунова.

Ивета Кунова: Предложението е разумно, още повече, че има статистика, която е плашеща – всъщност, над един милион нарушения с превишена скорост, с отнемане на предимство, с употреба на алкохол, които нормално да водят до пътно-транспортни произшествия.

Радио Пловдив: Логиката е добра. Въпросът е как обаче тя би могла да бъде приложена? Вие сте по средата  между крайния платец на застраховката „Гражданска отговорност” - шофьорите и застрахователните дружества-  какви смятате че ще бъдат реакциите и на двете страни?

Ивета Кунова: Важно е да кажем, че базовата цена остава същата – нямаме увеличение или намаление, имаме една основа, върху която в момента е тарифата „Гражданска отговорност”, когато бъде въведена бонус-малус системата от информационните масиви на КАТ и информационните масиви на застрахователите ще се прави една обща оценка чрез математически изчисления и съответно водачът ако е имал нарушения през последните няколко години цената му съответно ще бъде увеличена или намалена. Когато клиентите идват при нас ние разговаряме с тях на тази тема и общо взето тяхното мнение, че всички очакват с нетърпение въвеждането на бонус-малус системата, говоря като шофьори и като участници на пътя, защото всеки смята, че това е правилното решение. Не може част от хората да спазват Правилника за движение по пътищата, да нямат никакви нарушения и съответно е правилно да получат някаква отстъпка или т. н. бонус при „Гражданската отговорност”.

Радио Пловдив: Сега обаче хипотеза – шофьор сключва „Гражданска отговорност”, но автомобилът, който ползва семейството е един, в този смисъл той се управлява и от други. Как персонално ще бъде понесена такава отговорност и въобще ще може ли да се постигне обективност?

Ивета Кунова: На това се надяваме всички – и от целия застрахователен бранш, Гаранционния фонд, включително Министерството на вътрешните работи и КАТ. В момента е наета една компания, която е един от най-големите водещи експерти в света на тази тема, която всъщност да предложи начина, по който това да бъде сметнато като също в полицата се пише и обичайният водач, който управлява автомобила. Когато вие отидете в някой офис за застраховки, давате си регистрационния номер на автомобила и на този автомобил излизат всички нарушения, които са извършени с трите имена на вода и ЕГН и излизат всички нарушения на този водач. 


Радио Пловдив: Но ако този автомобил се ползва от повече хора няма ли да се стигне до прехвърляне на автомобила, защото обичайния водач, както вие казвате, е с много нарушения, партньор или пък друг член на семейството е с чисто досие пред КАТ, той сключва „Гражданската отговорност?

Ивета Кунева: Изчакваме компанията,  която прави в момента методиката да каже как това нещо ще бъде избегнато.

Радио Пловдив: Би могло, така ли?

Ивета Кунова: Надяваме се всички да бъде избегнато, защото идеята на бонус-малус системата все пак е превенция. Когато бъде въведена бонус-малус системата все пак е превенция. Когато бъде въведена системата, всички се надяваме нарушенията на пътя да намалеят.

Радио Пловдив: Да, това е идеята. Въпросът е как тя ще се случи. Споменахте, че ще трябват много промени в нормативните актове. Има ли време да вземат всички тези решения, има ли единомислие на пазара?

Ивета Кунова: Има такава възможност, включително и законово. Сега, до край на месеца влиза в действие наредбата, която е точно за обединение на масивите от информация на КАТ, застрахователите към Гаранционния фонд, което е първата стъпка към въвеждането на бонус-малус системата и всички се надяваме, че в началото на 2018 г. ние вече ще имаме една работеща бонус-малус система, по която да може да се определя абсолютно вярно цената на „Гражданската отговорност”, където ще се вземат предвид всички регистрирани нарушения, влезлите в сила наказателни постановления. Това със сигурност ще санкционира шофирането с превишена скорост, което е едно от най-честите и води до най-чести инциденти на пътя.

Радио Пловдив: Ако ще следва, увеличение на цената на „Гражданска отговорност” за  недисциплинирани  шофьори, ще бъде ли разграничено финансовото наказание към тях в съответствие и с нарушенията, които имат регистрирани?

Ивета Кунова: В методиката всяко едно нарушение има съответната тежест и за тези, които са честите нарушители се очаква цената на „Гражданската отговорност” да скочи доста.

Радио Пловдив: Колко?

Ивета Кунова: Мога да ви дам един пример. Ако в момента базовата цена на „Гражданската отговорност” е 200 лева при едни такива нарушения тя може да скочи до 400 – 600 лв, което е към 200 – 250 % увеличение, докато ако имаме един изряден шофьор без никакви нарушения цената на „Гражданската отговорност” може да бъде около 100 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33