Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват 50-годишнината на "Диви разкази" в НБ "И. Вазов"

50-та годишнина от първото издание на книгата „Диви разкази“ от Николай Хайтов ще бъде отбелязана в Народна библиотека „Иван Вазов“. Сегашното издание на "Диви разкази" е 20-то и е с илюстрации на млади автори от конкурс, проведен от фондация "Памет".

Ще бъде представено  най-новото илюстрирано издание на "Диви разкази", както и „Дневник“ – книга първа от 17-те тома, които издателство "Захари Стоянов" издава.  

В срещата ще участват синът на писателя  и председател на фондация „Памет“ Здравец Хайтов, издателят Иван Гранитски и критикът Марин Кадиев. 

Водещ ще бъде доц. Владимир Янев. Той е автор на книгата "Живият разказвач Николай Хайтов" , която е през призмата на "Диви разкази" и с продължение в последната му книга "Прозрения".

Владимир Янев : Интересно е с  това, че илюстрациите  за "Диви разкази" са в резултат на конкурс, проведен сред млади хора за илюстрации на разказите на Николай Хайтов и най-добрите илюстрации са публикувани в това ново издание. Здравец Хайтов разчита на прочит на младите хора, за които тези разкази тепърва стават част от тяхната читателска биография. И Марин Кадиев, който е изключително близък приятел  с Николай Хайтов, провеждал е повече от 60 срещи  в различни части на България, предполагам, че той ще разкаже доста интересни подробности именно около първото издание на „Диви разкази”. Той ми подхвърли, че ще обясни как се е родило това заглавие.

Не мога да преценя дали „Дивите разкази” и сега са популярни особено сред младата читателска аудитория. Аз си мисля, че те са за това значими, че най-силните, най-ярките герои на Николай Хайтов искат да имат най-скъпото на света – чиста съвест  да кажем, да чуят истинската песен, пък каквото ще да става, на думата си да устоят, майсторството си да докажат, пътеки да правят. Това се стремежи на героите, с влечения, които са влеченията на самия Хайтов. Той дава едно такова обяснение в „Дневниците” си: „Драго му е на човек да се вижда в огледалото на литературата красив и силен, благороден и героичен.” Вижте какво пише самия Хайтов – „Заслужава да се пишат само такива разкази,  които облагородяват, да се пише не за низостите, а за върховете на човешката душа, може и чрез низостите.  Разказът трябва да извисява, да радва, да прави човека по-силен. Разказвачът трябва да окриля своите читатели, а не да ги приземява, да привлича в клоаките, да ги вплита в низостите. Разказът трябва да е поема за красотата.

 Аз мисля, че тези „Диви разкази” са ценни с това застъпничество за човека, не за неговата дивост,  а за дивността му. Това прави творбите на Хайтов хуманистично значими. Регионалното при тях е обвивка, същността им е общочовешка и не в конфликта природа – цивилизация е същността, в сблъсъка между човечността и безчовечието. Безспорното майсторство, острата  конфликтност – това е, което превръща разказите на Хайтов в една значимост за човешкия дух.

Срещата е организирана от Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Дружество на писателите – Пловдив и фондация „Памет“. 

 Интервюто с доц. Владимир Янев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06