Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорите сводобно да решават трябва ли психолог в училище

3
Снимка: Иванка Петрова

Психолог във всяко училище, или поне там, където агресивните прояви зачестяват. Нови 500 психолози ще бъдат назначени от началото на 2018 година. Така пише в стратегиите на Министерстовото на образованието и науката.

Разговор по темата с проф. Веселин Василев, психолог и преподавател в ПУ, както и с Цонка Жиговечка, директор на ОУ "Панайот Волов", където единствени имат и педагогически съветник, и психолог на щат. Тя сподели, че при тях децата са предимно от ромския етнос, трудно посещават училище и трябва да се работи за мотивация както на децата, така и  към родителите. От 2017/2018 учебна година е назначен психолог Еленко Гешев, който е работил през годините на доброволни начала при тях. 

Допълнителни 7-8 милиона лева ще бъдат отпуснати на училищата догодина за назначаването на педагози и педагогически съветници. Целта е да бъдат наети още 500 специалисти.

В момента в училищата и детските градини работят около 1100 психолози и съветници. Това означава в по-малко от една четвърт от всички 4300 училища и детски заведения в страната. Щатни бройки за назначаване на такива кадри има основно в по-големите училища с над 500 деца, които могат да си позволят да отделят средства за заплата. Крайната цел е справяне с агресията.

Проф. Василев заяви, че са подготвили голяма армия от психолози, вече в 5 вуз се обучават кадри.

У нас има голям потенциал, който трябва да се използва, смята психологът. По думите му трябва да се върви към управленско творчество при вземането на решения за назначаване на психолози в училищата с под 500 деца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51