Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме нови приятели от Италия

Снежана Фурнаджиева гостува на Радио Пловдив в зона "Култура". Тя разказа за посещеието си в италианския град Удине и срещите там. Желанието е да се установи постоянен културен обмен, а местните творци да посетят Пловдив през 2019-та година.

Снежана Фурнаджиева: Срещите навсякъде преминаха в изключително приятелски взаимоотношения и забелязах, че хората наистина ни обичат и ни посрещат с достойнство и уважение, което напоследък доста трудно усещам тук, в Пловдив, по отношение на някои институции. Радвам се, че успях да представя Пловдив, да представя нашия град-история, да представя предстоящата столица на културата с нашия слоган, да направя пожелание този слоган „Заедно” да се превърне  в слоган и на Европа, за да бъдем творците заедно, да опитаме да направим един по-красив свят, да опитаме да преодолеем тежкото минало и трудното настояще и да направим този мост, който всъщност е най-добрият посланик между народите – мостът на изкуството, езикът, който говори със сърцето.

Срещите навсякъде бяха ползотворни, навсякъде гледахме да включим Пловдив, пловдивските творци по възможно най-атрактивен начин в това общуване. Това беше като че ли едно пътуване в други измерения, завърнахме се много заредени, много щастливи, за да се сблъскаме с други неща в Пловдив. 

Видях, че тук се осъществява една от поредните несправедливости, която тръгва, първо, разбира се, от една недобре направена наредба, за която ние, творците, алармирахме много дълго време, че тя е ялова, че тя няма да роди нищо добро, че тя не може да съществува по начина, по който е направена с комисии, които се утвърждават само от хора правили някакви проекти, разбиращи от проекти, комисии, в които липсват сърцата на творците, които знаят как се прави едно творчество, които не биха допуснали с лека ръка да бъдат унищожавани огромни проекти, традиционни, ежегодни проекти заради малки грешчици, допуснати от творците по закономерен начин, тъй като ние не сме администратори, не сме счетоводители. Възможно е в нашия стил на работа, в нашата емоционалност, която имаме, някъде да бъде допусната грешчици. Трите традиционни изложби, единствените, които сме пуснали, са унищожени, казано кратко,  свалени заради малки, дребни грешчици, като например – защо годишната изложба продължава и през януари, винаги сме я продължавали през януари, не разбирам защо сега е направила впечатление, ние винаги отчитаме тази изложба до 22 декември. Това са изложбите за големите празници – Великден, Есенен салон и годишната, която съвпада пак с големите християнски празници. И изведнъж те се изчистват, защото една предварителна комисия, комисийка, мога да кажа, изчислява с малките си пръстчета нещо, което дали надвишава 2 % или 3 % или гледа дали е пропуснато горе в заглавието да се спомене докога е изложбата…

Засега няма гратисен период и ние това искахме, затова настоявахме всичките гилдии. Трябва да има гратисен период, защото ненормално е едни творци, които са потънали в друго измерение, когато създават творчеството, да бъдат толкова съсредоточени и да не допуснат грешчица, малка грешчица, не говоря за генерални неща. Е, ние сме на две минути път, имаме и телефон все пак още. Когато имат нужда от нас много бързо ни намират. Биха могли да се обадят не само на нас, а и на останалите хора – дребни грешчици, които могат да се поправят.

Кмете, топката е във вашите ръце. Променете правилата, променете тази наредба, нека да има гратисен период и нашите изложби, тези три традиционни изложби се финансират како се финансират театъра, операта, това са традиционни неща, а те да ходим да се състезаваме за нещо, което си правим всяка година. Само ако имаме допълнителни, по-глобални изложби само в тях да се състезаваме. Имаме вашата подкрепа до този момент, радваме се, че сте в нашия живот и  ни разбирате, очакваме Вие да промените нещата в Пловдив.

Интервюто със Снежана Фурнаджиева е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул в..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04