Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фармацевти искат мерки срещу паралелния износ

Български фармацевтичен съюз настоява за спешни антикризисни мерки срещу паралелния износ на лекарства.

Съсловната организация призовава отговорните институции, МС и НС, да приемат спешно предлаганите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според предложенията на здравното министерство, реекспортът на лекарства може да бъде избегнат със съставянето на списъци, които да ограничават техния паралелен износ, което не противоречи на Европейското право.

Този призив идва заради недостиг на важни и животоспасяващи медикаменти за пациентите у нас.

От началото на годината на горещата телефонна линия на БФС са постъпили стотици сигнали за липсващи на пазара инсулини.Този проблем непрекъснато разширява своя периметър. Потърпевши са още хората, които страдат от астма, хронична обструктивна белодробна болест, от сърдечно-съдови заболявания, това заяви в интервю за Радио Пловдив магистър-фармацевт Маргарита Грозданова, член на УС на БФС.

Цялото интервю с магистър-фармацевт Маргарита Грозданова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Държавата поема обучението на бъдещите медсестри

МОН предлага списък с нови "защитени" специалности - това означава обучението на студентите в тях да бъде финансирано от държавата.  Сред тях е и професионалното направление "Здравни грижи", което да стане приоритетно и "защитена професия".  В момента не се наблюдава отлив на желаещите да се обучават в в профила "медицински сестри".  Тази година са..

обновено на 23.09.20 в 16:38

Пловдивчанка остана на пътя след забележка за пътуващи без маски

Пловдивчанката Нела Декова разказа на 20-ти септември /неделя/ в социалните мрежи какво е преживяла  в село Хвойна, качвайки се в автобуса Златоград – София. Купува билет за себе си и внучката си, влиза в пълния автобус и забелязва, че никой от пътниците, включително и шофьорът, не са с маски. И това въпреки задължителното условие за..

обновено на 23.09.20 в 14:28

В Първенец обсъждат изграждане на кариера край селото

В Първенец се провежда първото обществено обсъждане за строежа на кариера за добиване на пясък и чакъл край пловдивското село.  Обсъждането е по желание на жителите на Първенец, а Инициативен комитет е срещу инвестиционното намерение за изграждане на такава кариера. Адвокат д-р Елена Матева подчерта, че този обект е едва на 600 метра до..

публикувано на 23.09.20 в 12:34

Необходими са бързи тестове за Covid-19 в училищата

„Аз съм „за“ присъственото обучение. Смятам, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе социалният ефект върху тях от нарушената комуникация, ще бъде негативен. Училището е част от техния живот и ние нямаме право да налагаме рестрикция върху него. Очаквам, че случаите на заразени с Covid-19 ще се увеличават през следващите месеци“, заяви в..

публикувано на 23.09.20 в 09:58

Извънредни избори са зад ъгъла, нещо дребно може да ги доведе

Политически амбиции, ще разбият ли статуквото? Политологът  Любомир Стефанов е събеседник по темата в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Любомир Стефанов каза, че според него изказванията на президент и премиер в Деня на независимостта, които касаят сблъсъците между тях са поредно доказателство за трупане на точки и реализиране на предимство..

публикувано на 23.09.20 в 09:46