Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават абитуриентите в МГ без тетрадки и химикал

С 3D принтер ще се обучават дванайсетокласниците от Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив. 

Освен високотехнологичното устройство за триизмерен печат, закупено по общинската програма за модернизация на учебния процес, гимназията въвежда и друга нова техника. Вместо черната дъска учителите вече могат да преподават на голям монитор без показалка, тъй като екранът е сензорен. 

С виртуални очила учениците могат да се пренесат в обстановката на античните градове или на различни непознати места, все едно са там. Има и 3-Д мултимедия, както и  таблети и лаптопи за един клас. Техническото оборудване е на стойност 18 хиляди лева общински средства плюс собствено дофинансиране.

Не закупихме смартфон на всеки ученик, каза директорът на гимназията Ивайло Старибратов. Той заяви, че новите телефони не се впрягат в образатователния процес, а могат да бъдат много полезни в училище, вместо да се забранява използването им по време на час.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че 3-Д принтерът в Математическата гимназия е първият за пловдивско училище. По думите му новите технологии дават възможност за един качествено нов учебен процес.

Елитното училище, в което се обучават 1 200 деца , предстои да бъде преместено в нова четириетажна сграда зад хотел „SPS“ в район „Тракия“. За реализирането на този проект обаче са необходими 9 милиона лева  и този въпрос ще бъде повдигнат по време на утрешното посещение на образователния министър Красимир Вълчев.

Тази година са отпуснати 280 хиляди лева за програмата „Техническа помощ за учебния процес“, уточни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. В нея са включени общо 33 училища. Освен това има още над 20 учебни заведения в Пловдив, в които се работи дигитализацията на  учебния процес. Има и 15 училища, включени по програмата за иновации, която включва и преквалификация на педагозите, за да могат да работят с новата техника. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28