Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образованието през 21 век - инвестиция в обучение на учители и дигитализация

Образованието и дигиталните технология са двете основни неща, които  ще формират кода на нашето общество в бъдеще. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който  откри в Пловдив форума „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии“. 

По думите му повечето професии само след две десетилетия ще изискват дигитални умения и затова акцентът в образованието трябва да е върху природните и математическите науки. 

Според министър Вълчев иновациите в училищата трябва да бъдат насърчавани, но рецептата не е тоталната дигитализация. По-важно е учениците да имат дигитална образователна култура, която да използват в процеса на обучение. 

Приоритет е  и инвестирането в обучение на учителите. В  МОН вече са потвърдени проекти на над 180 иновативни  училища, допълни министър Вълчев. 

Той коментира, че в следващите години ще се мисли за разширяване на училищната материална база в големите градове. В бюджета за догодина обаче, няма предвидени средства за построяването на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. 

Красимир Вълчев поясни, че в министерството се търсят варианти как да бъде намалена тежестта на ученическата раница. Според него възможно е да се редуцират учебните помагала, да се осигурят повече шкафчета и евентуално да се разделят на две части  по-големите учебници. 


Още от категорията

Каназирева пита за кариерите над Белащица

Народният представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева внася питане до министъра на енергетиката Андрей Живков за казуса с кариерната дейност в Белащица и дали ще предприеме действия в защита на обществения интерес. „Още като областен управител застанах зад жителите на Белащица и съседните населени места. Кариерите спряха дейност със заповед на министър..

публикувано на 28.07.21 в 17:17

Газов бойлер подпали къща, евакуираха хората

Сигнал за горящ покрив на жилищна постройка на улица "Доктор Владо" 31 в Пловдив вдигна по тревога екипи на пожарната малко след 14 ч.  Наложила се е евакуация на  живущите в сградата.  Огънят, който е тръгнал от таванското помещение, е локализиран за броени минути. Най- вероятната причина е дефектирал газов бойлер.  За погасяване на пламъците се..

публикувано на 28.07.21 в 15:28

Младежът, предизвикал мелето на магистралата, бил трафикант на бежанци

Шофьорът, предизвикал верижна катастрофа след преследване по магистрала „Тракия“ миналия четвъртък, остава в ареста, реши  пловдивският Районен съд.   Тогава, край 112 километър, бягайки от полицията, той блъсна последователно две коли, едната от които катастрофира тежко и пострада 49-годишна жена.   19-годишният младеж от Хасково е бил под..

обновено на 28.07.21 в 14:35

Учениците в Марково ще се радват на обновено училище

В обновена сграда ще се завърнат учениците на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в Марково на предстоящия 15-ти септември. Близо 370 хиляди лева ще бъдат вложени за ремонта на училището , което е един от трите образователни центъра, останали несанирани, в община „Родопи“. Старт на ремонтите даде кметът на община „Родопи” Павел Михайлов заедно с..

публикувано на 28.07.21 в 14:33

Имало ли е натиск върху старши лейтенант Манчев, питат от АБВ

ПП АБВ настоява да се изясни имало ли е натиск върху старши лейтенант Тодор Манчев от Военна полиция Пловдив по време на разследването на инцидента с американските военни в Чешнегирово.  Манчев бе открит мъртъв по време на учение в сливенското с.Ново Село преди седмица. Тогава стана ясно, че е бил наказан по случая от преките си ръководители в..

публикувано на 28.07.21 в 13:56