Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Образованието през 21 век - инвестиция в обучение на учители и дигитализация

Образованието и дигиталните технология са двете основни неща, които  ще формират кода на нашето общество в бъдеще. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който  откри в Пловдив форума „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии“. 

По думите му повечето професии само след две десетилетия ще изискват дигитални умения и затова акцентът в образованието трябва да е върху природните и математическите науки. 

Според министър Вълчев иновациите в училищата трябва да бъдат насърчавани, но рецептата не е тоталната дигитализация. По-важно е учениците да имат дигитална образователна култура, която да използват в процеса на обучение. 

Приоритет е  и инвестирането в обучение на учителите. В  МОН вече са потвърдени проекти на над 180 иновативни  училища, допълни министър Вълчев. 

Той коментира, че в следващите години ще се мисли за разширяване на училищната материална база в големите градове. В бюджета за догодина обаче, няма предвидени средства за построяването на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. 

Красимир Вълчев поясни, че в министерството се търсят варианти как да бъде намалена тежестта на ученическата раница. Според него възможно е да се редуцират учебните помагала, да се осигурят повече шкафчета и евентуално да се разделят на две части  по-големите учебници. 


БНР подкасти:

Още от категорията

От утре нов превозвач ще вози жителите на Родопската яка до Пловдив (Обновена!)

Кметът на Родопи Павел Михайлов съобщи, че е подписан договор за обществен превоз на пътници за Цалапица, Златитрап, Брестовица, Оризари, Бойково, Дедово, Ситово, Лилково и Скобелево. Новият превозвач е  консорциумът  ДАЗД "Марица Изток 2018".  Новата фирма – изпълнител ще започне със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема още..

обновено на 04.12.23 в 19:30

Хулиган сътвори екшън с колата си пред бар и спря във витрина

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 43-годишен мъж, вилнял с автомобила си пред пловдивска дискотека тази нощ. Около 4 часа мъжът бил в дискотеката със своя приятелка. Скарал се с друг посетител на заведението и охранителите го помолили да го напусне. Той отказал и те го извели навън.  Клиентът започнал да ги обижда, а след това..

публикувано на 04.12.23 в 17:10

Рестарт на делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница

Пазарджишкият окръжен съд отхвърли иска за връщане в досъдебна фаза на делото за убийството на 8 годишната Моника. Детето бе прегазено през 2021-ва година на пешеходната пътека в центъра на пазарджишкото село Братаница от полицаяВладимир Панайотов.  През тези две години делото премина през всички съдебни инстанции, като първоначално Панайотов получи..

обновено на 04.12.23 в 15:05

Расте напрежението между бившия и настоящ кмет на Пазарджик

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов се закани да сезира прокуратурата заради твърденията на новоизбрания Петър Куленски за намалената наполовина цена на коледната украса в града.  Миналата седмица Куленски в публикация в профила си във Фейсбук Куленски заяви, че изпълнителят е поел ангажимент да намали цената на 126 хил.лв. с ДДС или над два..

публикувано на 04.12.23 в 14:42

Студенти от УХТ стартираха кампанията "Празнувай отговорно"

Студентският съвет при УХТ – Пловдив стартира за девета поредна година кампанията "Празнувай отговорно !". Инициативата е по случай 8 ми декември – студентския празник и възниква след нещастен инцидент, при които студенти губят живота си. Кампанията има за цел да  апелира студентите да не шофират под въздействие на алкохол и да подходят..

публикувано на 04.12.23 в 13:34