Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международният фестивал „GuitArt Fest“ започва в Пловдив

Международният китарен фестивал „GuitArt Fest“ започва в Пловдив. 

Новото издание на феста отново събира в Пловдив изтъкнати виртуози на китарата, които ще изнасят лекции и майсторски класове през деня, а вечер ще излизат на сцена за концерти и солови рецитали.

Форумът стартира тази вечер на сцената на Драматичния театър с фламенко спектакъл на Еду Вико секстет от Испания. 

Няколко часа по-късно ще е концертът на акустичния проект Ritmos Negros в Bee Bop Cafe

В следващите дни е рециталът на кубинеца Марко Тамайо и концертите на Йес Псайла от Малта - първо с Веселин Койчев в дует, а после и в квартет със Стоян Янкулов, Ивайло Звездомиров и Ясен Велчев.


Още от категорията

Насърчават детското четене с лекция в библиотеката

В програмата на „Младият Пловдив чете“  днес е включена тема за развитието на читателската интелигентност у децата.  Лекторът  Валентина Стоева е с дългогодишен и иновативен  опит в насърчаване на детското четене. Тя е докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”  и председател на фондацията за насърчаването на детското..

обновено на 20.02.20 в 10:05
Г-ца Анка Ламбрева при пристигането в маорската задруга - посрещането става с допиране на носовете вместо целувка (на снимката вляво) и корицата на книгата (вдясно)

Откриват изложба за първата българка, обиколила света

В Карлово тържествено ще бъде отбелязана 125-та годишнина от рождението на първата българка околосветска пътешественичка Анна Ламбр ева. По професия тя е медицинска сестра, а по призвание – писател и пътешественик.  Родена е в Карлово на 22 февруари 1895 г. в семейство с 5 деца, а си отива от света 4 дни, преди да навърши 81 години - на 18..

публикувано на 20.02.20 в 07:18

Одрин и Пловдив говорят с езика на изкуството

Творци от Одрин и Пловдив представят изложба в Стария град.  Съвместната изява е по повод   Международният ден на майчиния език. Тя е под надслов „Езикът на изкуството“ и може да се види до 5 март в Балабановата къща.    Участниците са п реподаватели и студенти от  катедрите за изящни изкуства към Тракийския университет в Одрин и Академията за..

публикувано на 20.02.20 в 07:02

Промени в статута на награда "Пловдив"

Всяка година в навечерието на  24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани..

публикувано на 19.02.20 в 19:51

Акордеонистът Калоян Куманов в "Артист на седмицата"

Калоян Куманов е роден в Добрич. В АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  - Пловдив учи музикална педагогика и акордеон класа на Георги Митев и Петър Маринов и  хорово дирижиране при главен асистент Димитър Григоров. След завършване на Академията, кандидатства и е приет в Държавния университет на Барселона. Там  специализира музикална педагогика и..

публикувано на 19.02.20 в 16:11