Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хибриден натиск и тотална политизация разстройват армията

| обновено на 27.10.17 в 13:41

По една от най-обсъжданите теми на седмицата - отказът на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълнят тренировъчен полет разговаряме с Илиян Василев - бивш посланик в Русия и анализатор.

Пилотите нямат право да отказват полети, в армията всичко е по заповед, акцентира Василев и подчерта обстоятелството, че поведението на летците не е индивидуално, а групово. По думите му нелогично е да се казва, че нальотът е недостатъчен, а да се отказват полети. Тук и безопасността не е особено коректен аргумент, защото преди всеки полет инженерите дават своята оценка. Василев все пак подчерта, че е солидарен с летците заради това, че изпитват на практика неумелите политически решения.

Влизайки в НАТО решихме, че можем да не инвестираме в отбрана, че някой друг ще свърши работа, не изпълняваме и 2% от БВП за военни цели. По-лошото е, че правителството „заспа“ на тази тема и даже недопустимо прави опит за противопоставяне на несъвместими неща като инвестициите в отбрана на  социалните разходи - коментира Илиян Василев.

По отношение на модернизацията на армията и закупуването на нови изтребители - парите не са проблем. Макар и милиарди, това се средства за повече от 20 години напред. Проблемът е в тоталната политизация. 

Дори президентът Радев, който има експертиза, предпочита да флиртува с полицаите, сега с военните. Той маневрира, за да има по-силна позиция. Проблемът не е, че го прави, а че иззема функции, които не са негови. Миналото му на пилот не му дава тези права, смята анализаторът. Така държавният глава олеква, а престижът му би дошъл от това като човек с най-много информация в държавата да балансира интересите и да предлага решения. Напротив, според Илиян Василев - Радев само обърква ситуацията.

Зад разстройването на нашите ВВС стоят и външни сили, добави още бившият дипломат. Това, според него, е дестабилизация, хибридна война, независимо под каква форма се проявява и това е процес още от влизането ни в НАТО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33