Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Разделихме се с Георги Райчевски

Дългогодишният журналист и писател  Георги Райчевски  ни напусна тази нощ.

Георги Райчевски  е роден през 1939 г. в Кърджали. През  1968 г.  идва  в Пловдив. Работи  за кратко време като редактор в Радио Пловдив и като кореспондент на БТА.  Дълги години е редактор в културния отдел на вестник  „Отечествен глас"’. Основател е на вестник "Пловдивски университет", който излиза и досега.

Принос към летописа на града е неговата "Пловдивска енциклопедия", която има  шест издания, както и  другата му книга - дневникови записи "Грандкафе "Кристал''.

Райчевски е автор  и на литературни портрети на изтъкнати пловдивски интелектуалци "In  memoriam", на документалния роман-хроника "Време на надежди"  за  периода от Първото българско земеделско-промишлено изложение  до Балканската война. Продължава пловдивската тема и в  сборника "Пловдивските кметове" от Освобождението  до днес, както и  в книгата "Почетните граждани на Пловдив". Има издадени и няколко стихосбирки.

За журналистическото и публицистичното му творчество е удостоен с „Почетен знак на Пловдив”. Носител е и на Голямата награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към българската журналистика. 

Радио Пловдив изказва съболезнования на близките на Георги Райчевски.


Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата от..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли за..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39