Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има вот на недоверие, а за корумпираните да решава съда

Хората си представят, че политическата класа в момента ги обира.Те си представят, че тези хора, които в момента са във властта, те крадат, те според тях са силно корумпирани и те объркват всичко всичко, и в здравеопазването и в социалната сфера. Т.е. първообраза на злото е в корупцията, така Антон Кутев зам.-председател на ПГ на БСП мотивира решението на БСП да внесе вот на недоверие за корупцията.

Вотът на недоверие е насочен към обществото, хората да чуят за проблемите и да ги убедим коя е по-добрата форма на управление.

Още за избора вота на недоверие да бъде за корупцията: Темата за корупцията, защото хората имат по-голяма чувствителност. Честно казано, според мен, проблемите в здравеопазването са много по-опасни за обществото, т. е. реално погледнато от могат да излязат много по-сериозни негативи, защото там става дума и за човешки животи, и то ежедневно почти. Това е много важна тема здравеопазването, но ние пак излизаме от това, че обществото в момента се интересува от корупцията, защото хората си представят, че политическата класа през цялото време на практика ги обира. Те си представят, че тези хора, които те виждат във властта, които според тях крадат, които според тях са силно корумпирани, те объркват всичко според хората, те объркват и здравеопазването, и социалната сфера, т. е. първообразът на злото в общественото съзнание е корупцията и ние на това се опитваме да отговорим. Аз съм сигурен, че обществените очаквания са за това в България да се вземат резки мерки срещу корупцията. В същото време виждаме, че този закон, който ГЕРБ си прие сега антикорупционния, той няма да доведе до нищо. Вотът на недоверие е парламентарен инструмент, който освен, че се стреми да смени всъщност управлението на държавата, има и друга много важна функция обикновено и тя е да сигнализира достатъчно ясно на обществото за проблемите. И ние, и управляващите, т. е. и опозицията, и управляващите говорим в момента на хората, говорим на избирателите и се опитваме да ги убедим в това коя е по-добрата форма на управление на държавата. За нас в момента, очевидно, има проблем с корупцията и проблемът със здравния министър от тази седмица, според мене недвусмислено го показва. Една група гербаджии отстрелват друга група гербаджии и понякога отстрелват и БСП, така зам.председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира обвиненията, че червената партия е преидзивакала оставката на здравния министър Николай Петров

Аз не мога да кажа конкретно дали е виновен или не, защото това е работа на съда, но видях един репортаж, който много убедително ми показваше, че там има проблем и аз не видях къде може да бъде оспорен. Но в същия момент започна такава невероятна защита на този човек, на здравния министър, от всички управляващи, че аз вече се чудя дали имаме здрав разум в обществото.

Кутев каза още, че в случая основният въпрос, който никой не задава е дали въпросният е дал парите неправомерно на близки хора и дали като общество можем да се справим с това. Никой в момента не задава въпрос на здравния министър „Абе, ти платил си пари на тоя човек? Този човек, който живее с дъщеря ти, ти плати ли му пари?”, защото това е въпросът, който трябва да се задава. Въпросът е този човек дали наистина е дал пари на близки хора неправомерно, първият въпрос, и вторият въпрос, по-важният, ние като общество имаме ли сила да се преборим с това явление, ние като общество имаме ли непоносимост към него, имаме ли решимост по някакъв начин да развържем тези възли. От това, което виждам, за съжаление, нямаме. И затова ние трябва да се обърнем не толкова към управляващите, а трябва да се обърнем към обществото, към гражданите, които трябва да осъзнаят, че всичко това е в нашите ръце.

За кмета на Батак  Петър Паунов, обвинен за обществени поръчки, от което се е облагодетелствала фирмата на неговия син и второ, за промяна на собствеността на язовир „Батак”: ако нещата, които виждам в медиите са така, на този човек не само, че трябва да му поискат оставката, те трябва да го вкарат в прокуратурата, прокуратурата да се изкаже и съответно да бъде осъден. Ако, пак казвам, това е така, защото само преди два – три дни видяхме, че кмета на Асеновград, който беше арестуван публично няколко месеца сега се оказа, че е оправдан от съда. Тук се опасявам от страстта на хората от ГЕРБ да раздават присъди, тя е общоизвестна, Цветанов го прави през цялата си политическа кариера, да издават присъди преди съда и след това се оказва, че този,  дето  са му издали присъдата, ги съди в Страсбург и съответно държавата плаща от името на Цветанов. 

Цялото интервю с Антон Кутев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51