Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замяната на колите с колела ще направи градовете ни по- европейски

| обновено на 03.11.17 в 15:23

115 километра велоалеи са изградени с пари по оперативната програма „Региони в растеж“, 48 километра от тях са в Пловдив, а общината планира скоро те да се увеличат до 60 километра. 

Чрез замяна на колите с велосипеди за придвижване се подобрява чистотата на въздуха и се повишава качеството на живот. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройстовото Деница Николова по време на кръгла маса за градската мобилност и предстоящото европредседателство на България. 

Тя посочи, че за последните 10 години обликът на градовете ни се променил изключително много и това до голяма степен се дължи на усвоени средства по европейските фондове.

Въпреки това, България все още попада в слабо развитите региони на Европа, посочи Николова и уточни, че до 2020 година страната ни разполага със 7 милиарда и 600 милиона лева от европейските инвестиционни фондове. С тези средства 67 града финансират подобряването на своята социална, културна и образователна инфраструктура.

По време на европредседателството си България ще работи за прилагане на балансиран модел на финансиране на регионите, така че по – слабо развитите да достигнат по - силно развитите, заяви зам.-министър Николова. 

Тя посочи, че над 70 % от населението в ЕС е концентрирано в големите градове. Позицията на България е, че освен центровете на растеж, трябва да се финансират и всички сателитни селища и по – малките населени места. Това позволява по – балансирано развитие и намалява миграционните процеси от по – малките към по - големите селища, коментира Деница Николова. 

Тя посочи, че главната цела на България, поемайки преди дни председателството на т. нар. Дунавска стратегия, ще е извеждането на туризма и културно-историческото наследство като определящи за привличане на инвестиции. По думите й, това е в синхрон и с домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-та.

Зам.-министър Деница Николова и кметът Иван Тотев участваха във велообиколка на Гребната база, демонстрирайки предимствата на придвижването без замърсяване на градската среда. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11