Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Еразъм+" е инвестиция в бъдещето на младите хора

Българският евродепутат Светослав Малинов ще подкрепи въвеждането на единен европейски сертификат за участие по образователната програма "Еразъм". Инициативата е на група млади българи, съобщи Малинов в Пловдивкъдето откри националния форум „30 години Еразъм+“. 

Той се провежда в Дома на културата "Борис Христов". 30 млади участници от цяла България в работен формат обсъждат своите предложения за подобряването на програма „Еразъм +“ през периода 2021-2027 г.
Това е най-успешната европейска програма и финансирането й ще бъде разширено, заяви Светослав Малинов. Според него липсата на официален документ за участие в европейската програма до момента е пропуск и това трябва да бъде коригирано.
Европейска програма "Еразъм +" е за образование, обучение, младежки дейности и спорт. Тя стартира през 2014 г. като продължение на програмите "Учене през целия живот" и "Сократ", и е с период на действие до 2020 г. В нея участват 28-те страни членки на ЕС заедно с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Македония и Турция (т. нар. програмни държави). Някои дейности са отворени и към други държави партньори в света.

Програмата дава възможности за образование, обучение и практика в Европейския съюз чрез обмен на студенти, преподаватели и административен състав, посредством регламентирано сътрудничество между университети и други ключови партньори от публичния и частния сектор. По този начин се насърчава изграждането на единно европейско образователно пространство за съвместна изследователска работа, иновации, икономически растеж, пазар на труда и междукултурен диалог.

Пред Радио Пловдив евродепутатът Светослав Малинов посочи: 

Програмата „Еразъм“ е най - успешната на ЕС, защото е най – известна. Това е програма, която много хора свързват с ЕС и е разпознаваема. Тя е истинска инвестиция в бъдещето на младите хора, за мобилност, научен обмен, движение между университети, преподаватели и студенти. 

Статистиката показва, че за 30 години около 9 мил. европейци са били участници в тази програма в различните формати. Това е изключителен успех, но най – важно за бъдещето на „Еразъм“ е, че има консенсус между всички държави в ЕС да остане и получи повече  финансиране за развитие. Бъдещето на „Еразъм“ е изключително светло.

Гарантирам като евродепутат, че предложенията на младите хора, които участват във форума „30 години Еразъм +“, ще занеса в Брюксел. Възможно е някои от тези предложения те да видят в следващите години в европейско законодателство. Като преподавател в СУ гарантирам, че техните предложения, които засягат подобряване на работата в университетите, ще станат правила.

Интервюто с евродепутата Светослав Малинов е в звуковия файл.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08