Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупционното поведение у нас е норма

Вотът на недоверие има чисто символен характер, защото той не може да събере необходимата парламентарна подкрепа, за да мине.  БСП го използват единствено като инструмент за публична кампания и мобилизиране на някакви маси от избиратели при едни  евентуални бъдещи избори. Самото им поведение не бих казал, че е безотговорно, стига да е в рамките на закона, всяко едно действие в рамките на демократичната  държава и при спазване на демократичните процедури може само да допринесе за демокрацията, а не да я увреди, заяви политологът Стойчо Стойчев. 

 Що се отнася до ДПС, зад тази претенция за демонтаж на националистите от  властта ясно личи курсът на Ахмед Доган, който той винаги е подчертавал за ДПС, че смисълът на тази партия е тя да бъде  в централната власт, т.е. в управляващото мнозинство. Демонтажът на националистите ДПС  го виждат  като това, те да ги да заменят в една управляваща коалиция. Това е заявка за коалиция с ГЕРБ, с които ДПС всъщност искат да управляват, заяви политологът Стойчо  Стойчев.

По думите му, никога не е нито твърде рано, нито твърде късно, за да се направи вот на недоверие за корупцията в държава като България. Ясно е, че този проблем е много значим, но той не е нито от вчера, нито от днес и вот на недоверие би могъл да се иска и за правителството на Сергей Станишев и  - на Сакскобургготски. Аргументът на ГЕРБ е, че той е поискан непосредствено преди председателството на Европейския съвет и това било голямата безотговорност. Това не е така, защото председателството не зависи от вота на недоверие. Дори и да мине този вот, нашето председателство няма да е застрашено, защото си има механизми, предвидени в Конституцията на България, които да компенсират това. Както заявката за вота на недоверие, така и от друга страна - истерията от страна на ГЕРБ, че това ще компрометира председателството ни, са еднакво несъстоятелни.

Към момента няма как да има друга опозиция в парламента към момента, освен БСП. Смисълът на ДПС, както Ахмед Доган го заяви още през 2009 г. в Сатовча, е да участват в централната власт и да бъдат част от управлението. Те не искат да бъдат опозиция, ДПС се чувства комфортно единствено,  когато е на власт.  Те абсолютно винаги са атакували  патриотите и тяхното участие във властта, но в момента го правят малко по-видимо. А „Воля“  няма как да бъде опозиция. Тази партия има интерес в момента Парламентът да изкара пълния си мандат, защото при едни предсрочни избори тя ще остане извън него. Малките популистки партии, които успяват да си проправят път и да влязат в Парламента, след това винаги крепят мнозинството, независимо дали участват в него или – не.

Стойчев заяви още, че корупцията не е само механизъм, по който политическите елити управляват държавата. Тя е механизъм, по който българското общество като цяло управлява публичните  дела. Корупцията е на всяко едно ниво и корупционното поведение е норма не само у политиците, а и у гражданите, които използват неформални връзки и  размяна на услуги, за да получават едно или друго нещо – място в детска градина, в добро училище, през болниците, КАТ, полицията и т.н.

Българите са свикнали на това корупционно поведение и то не е само наследство от комунизма и турското робство, за нас то не е дивиантно поведение, а норма. Затова борбата с корупцията винаги е била фасада за пред ЕС. Държавите-членки настояват България да се реформира, защото сме влезли в техния клуб и се очаква да имаме и ние такива обществени отношения, каквито те имат в техните държави. У нас те не са същите и затова идва натискът отвън. И понеже няма как с институции да създавате несъществуващи обществени отношения, оттам идва съпротивата не на българските правителства, а на българското общество спрямо борбата с корупцията, подчерта Стойчев.  

Повече чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43