Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вот на недоверие без обявени причини е несериозно

| обновено на 06.11.17 в 15:58

Внасянето на вот на недоверие сега, без БСП да обясни защо го внасят, е несериозно. Не може първо да внасят вот на недоверие, а после да умуват причините, коментира в интервю за Радио Пловдив политологът и журналист Емил Кошлуков. 

Явно целта е да се кондолидира опозицията, защото към момента партията на Марешки "Воля", БСП и ДПС не показват никакви общи точки в нито една сфера. Явно желанието на БСП е да видят дали имат определени сходни виждания, защото е ясно, че аритметически няма как да мине вотът. В крайна сметка той се внася не за да мине, а за да се демонстрира някаква политика, но тя липсва и на трите партии, смята политологът.

До момента БСП не е казала каква е нейната политика в областите здравеопазване, сигурност, корупция, а политики в тези направления има заложени и са видни в бюджета, който ще разглежда Народното събрание. Когато казваш, че имаш алтернатива по дадени теми, но не посочваш нищо конкретно, това е заяждане и показва слабост и несериозност, коментира Емил Кошлуков. 

Според него премиерът Борисов е прав, че времето на вота на недоверие е избрано неслучайно - когато предстои важното председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Явно това е търсен ефект - да ни гледат всички в Европа, а и извън нея. Но няма реален дебат по темата, което означава слабост на опозицията, смята политологът.

По повод изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че започва "демонтаж на коалицията с националистическите партии", Кошлуков коментира, че целта е да се дисциплинират някои патриоти, които "са отскоро във властта и още нямат рефлекса какво и как да говорят". Това изказване е "червена лампа" да започнат да правят политика, а не шоу, но няма да доведе до нищо съществено. Целта е и борба с езика на омразата, демонстриран от някои патриоти, допълни Кошлуков.

Каквито и да са фактите около първата оставка в кабинета "Борисов 3" - на здравния министър проф. Николай Петров, в обществото остават фактите, че той е "дал" обществена поръчка на зет си за 1,5 млн.лв. Прави чест на министъра, че веднага си подаде оставката, без условия. Това ще действа отрезвяващо на всички останали членове на кабинета, убеден е Кошлуков.

Той приветства идеята новият здравен министър да бъде финансист, човек извън системата, за да има куража "да разсече този гордиев възел" на монопола на Здравната каса за 3 милиарда лева. Досега никой лекар не го направи, въпреки заявените реформи, затова трябва външен човек, който да не е подвластен на акулите в системата. Трябва свободен пазар в сферата на здравеопазването, тогава той ще се саморегулира, както това прави например свободният пазар на автомобилните застраховки, посочи Емил Кошлуков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17