Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мораториумът върху лекарствата е удар върху пациентите

Снимка: БГНЕС

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, заяви в интервю за Радио Пловдив, че приетия от надзорния съвет на здравната каса мораториум за въвеждането на нови лекарства и разкриването на нови клиники през 2018 година, ще бъде не  само удар по пациентите, но и по лекарите, а основната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде постигната.  

От Федерация "Български пациентски форум" и Сдружението на частните болници призоваха забраната да не се гласува от народните представители.

По думите на д-р Кацаров това няма спести средства на касата, а напротив може да доведе и до по-големи разходи.

 Ако се приеме забрана да влизат нови лекарства и то в дългосрочен план, това означава, че няма да влизат и  нови методи на лечение. Всяко едно лекарство, което сега се използва преди години е било ново лекарство. Да спираш развитието на медицина е неправилно и е в ущърб на пациента, категоричен е д-р Кацаров.

Той допълни, че ако у нас се приеме мораториума, то в другите европейски държави ще продължат да влизат новите медикаменти. Българските  пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата Здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. 

Ние ще платим същото лечение, но 5 пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Според него не са верни твърденията, че болниците в България са много.

 Ако се изключат специализираните клиники, санаториумите, които са около 100 . Болниците в страната стават  около 300, а не 400 както твърдят някои измислени експерти. Броят на разкритите легла в България е малко над средния брой в ЕС. Но не е  това проблема. Въпросът е дали нашите пациенти имат достъп до качествено лечение, допълни д-р Кацаров

Големият проблем  е и в това, че НЗОК разпределя парите като бюджет и дава лимит на всяко лечебно заведение. Той е категоричен, че здравната каса не трябва да дава издръжка на болницата, а да плаща лечението на болния

Имаш болни-имаш пари, нямаш болни-довиждане, фалираш, подчерта д-р Кацаров.

По думите му не са верни и твърденията, че има голям брой здравно неосигурени пациенти, които се лекуват в болниците и така акумулират задълженията, предимно на държавните структури. 

При 2 милиона хоспитализации, са лекувани в болниците само 6 хиляди   неосигурени. 

Според него няма никакво значение къкъв ще е новият здравен министър -лекар или икономист.

Това е политическа длъжност. Не е нужно да е добър експерт. Здравният министър трябва да е добър политик - да има сърце и ухо за проблемите на хората.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29