Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравеопазването е в пат, новият министър не може да го подобри

Не разчитам новият министър да подобри здравната система, защото тя е в патово състояние заради липсата на дългосрочни политики, каза Красимир Грудев, собственик на МБАЛ „Тримонциум“ в Пловдив и член на УС на Сдружението на частните болници в България.

Финансистът Кирил Ананиев, който ще стане здравен министър, е с огромен опит, това, че не е лекар не е повод за притеснение, смята още здравният мениджър.

Според него за всяка реформа са необходими пари, но това, което трябва да се промени е да се направи точен анализ какво може да си позволи сегашната система със сегашните средства. Тогава ще стане ясно дали касата може или не може да покрива услугите, които се извършват, или не може. А ако го прави като не плаща пълните разходи, дали не рискува да предизвика фалити на здравни заведения, коментира Кр. Грудев.

Едно е да се разпределят средства по някакви принципи, друго е, когато се правят сметки на база на цена услуги, в случая здравни. Когато това се изясни, тогава може да настъпи и финансово спокойствие в здравеопазването.

Той допусна, че може би се краде от системата, както казва финансовия министър, но нека НЗОК установи това и да го докаже.  Голословиеото не ни върши работа. Когато има системно недоплащане в лечебните дейности естествено е да има и  реципрочна реакция на хората, които ги извършват.

По отношение на противопоставянето между частни и държавни или общински болници Красимир Грудев открои основната разлика - на частните болници няма кой да плати загубите за разлика от политиката на държавата, които винаги намира начин да покрие дългове или инвестиции в публичния сектор.

Затова не можем да си позволим да правим подобни разходи.

Военно- медицинска академия, в която са покрити дългове за 80 милиона лева  или пък болница “Св. Анна“, на която се осигури инвестиция от 14 милиона лева за спешно отделение.

Не се много болниците в България, контрира популярното мнение Красимир Грудев. Той оспори числото  450 като брой на болниците.  Половината са медицински центрове. Няколко десетки са болници за продължително лекуване и долекуване. На практика болниците у нас са 265.

Австрия, която е с нашето население и има сходно число болници.

Финансиране на 1 легло за долекуване е 10 стотинки на ден и затова не се откриват такива, посочи Кр. Грудев в коментар на дисбаланса на типовете лечебни заведения.

Красимир Грудев коментира и вероятността да се наложи наложи мораториум върху нови медицински дейности. Според него разколебаването на позицията на ГЕРБ по този въпрос е добра новина, защото не бива да се спират новите методи на лечение, те спасяват човешки живот.

Мораториумът ще ни  обрече на застой, обричат се пациентите, а техният живот е без цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18