Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протест на родопчани Пожарната служба в Пампорово засега остава

| обновено на 13.11.17 в 14:48

Хотелиери, горовладелци и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово. Протестът беше заради решението за закриване на Пожарната служба в курортния комплекс. По-късно на  среща между премиера Бойко Борисов, ръководството на МВР и кметовете на Чепеларе и Самоков беше решено звената на пожарната в курортите Боровец и Пампорово да останат в сегашния си вид и да не бъдат закривани до края на зимния сезон. 

На мястото на протеста тази сутрин пристигна директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов: Аз предлагам проект на решение, което да осигури пожарната безопасност на курортния сезон. Детайли няма как да коментирам още. Това означава, че хората, които са си тук, пожарните, които са си тук, ще продължават да си бъдат и през сезона. Това е достатъчно време, за да намерим правилното решение. Всички заедно като се хванем, ще го направим. Говоря общо, за да не влизам в детайли, да не остане някой обиден, че не е забелязан. Няма такова нещо. Еднакво важни са както хората от Проглед, така и моята майка от Дивлян. И тя е много важна. Тя няма пожарна по-близо от 40 километра. На 89 години е вече и аз я мисля, така че всеки човек е важен. 

Блокадата ще продължи през цялата седмица до намиране на решение, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова: Като намерението на всички, които ще се включат в протеста, е за затваряне на пътя по 15 минути и после пропускане. Тази районна служба обхваща територията на над 9 горовладелски кооперации. Това са над 100 000 декара гора, частни кооперации. Обслужва 4-5 села. Това са Проглед, Стойките, Широка Лъка, Гела. Не на последно място и хотелската част, която обхваща над 15 000 леглова база. Това са хотели, разположени на територията на община Чепеларе и територията на община Смолян, обсерваторията Рожен е на тази територия, кулата "Снежанка". Мисля, че това е едно решение, което изобщо не е целесъобразно.

По късно на среща на премиера Бойко Борисов, ръководството на МВР и кметовете на Чепеларе и Самоков беше решено звената на пожарната в курортите Боровец и Пампорово да останат в сегашния си вид и да не бъдат закривани до края на зимния сезон. 

Уточнено беше, че след края на зимния сезон ще бъде взето "адекватно" решение за осигуряване на пожарникари там, където има нужда от това. Въпросът ще бъде обсъждан след завръщането на вътрешния министър Валентин Радев от САЩ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01