Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Филип Кутев", Тракия" и "Пирин" в "Нощ на ансамблите" 2017

Трите най-големи български фолклорни състава, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", стъпват на една сцена, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите" 2017

Това ще се случи тази вечер в зала 1 на НДК в София, в сряда - 15 ноември, в Двореца на културата и спорта във Варна и в четвъртък - 16 ноември, в зала Колодрума в Пловдив

За трети пореден път трите ансамбъла се сливат в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинска българска фолклорна музика. 

В спектаклите ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в зашеметяващо шоу. 

Идеята беше от 2014 година пролетта. На 11 май при традиционното откриване на Салона на изкуствата в НДК за първи път се осъществи тази идея. И сега тази година отново имаме такова издание, заяви пред Радио Пловдив Даниела Дженева, директор на ансамбъл "Тракия". 

Тя посочи, че участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания. Накрая изпълнението ще е съвместно.

От трите ансамбъла сме направили програма, така че да е разнообразна, да покрива областите на България - да има масови танци, да има камерни танци, да има акапели. Доста динамична е. Интересно е това, че трите хора и трите оркестъра са на сцената през цялото време и накрая правим един общ шопски финал, обясни Дженева

На въпроса защо финалът е шопски, тя отбеляза, че все пак са на софийска сцена, а и по програма ансамбъл "Филип Кутев" излизат последни с техния шопски танц и след това се включват "Тракия" и "Пирин", за да направят заедно финала. 

Години наред работим заедно. Приятно ни, свикнали сме да работим заедно, има желание за изява, каза още директорката на ансамбъл "Тракия". 

Интересът към фолклора го има и от две-три години той е възходящ, посочи Даниела Дженева. Тя смята, че вече не може да се говори, че възрастните хора харесват фолклора, а младите - не. Всички го харесват, а младите особено, категорична е Дженева.

Тя отбеляза, че в чужбина турнетата на фолклорните ни състави са изключително успешни. Там пък вече емоцията е още по - върховна, но всичко е въпрос на организация. Дженева посочи, че при пътуванията в чужбина проблемът е един - транспортът, по - скоро финансирането на транспорта. 

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка. 

Снимка

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл "Тракия" представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. 

Снимка

Ансамбъл "Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл "Пирин" е изнесъл над хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06. 07.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Кирил Кадийски. Изгнаник на земята. Нови сонети и други стихотворения. 118 стр., тв. к., 5А, Колибри, 2024 Пърл Бък. Благодатна земя. 248 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2024...

публикувано на 08.07.24 в 09:50