Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина ще бъде зелено бижу, ще...

Занемарената сега Ботаническа градина, собственост на Аграрния университет, може да стане прекрасен парк, с водоскоци, места за отдих. Може да бъде зелено бижу и в същото време да продължи да е терен за научна и преподавателска практика.

Може. Но преди това ще трябва да се облагороди, да стане по- сигурна за преминаващите през нея.

С проф. Христина Янчева , ректор на АУ разговаряме за историята на градината, днешният й вид и бъдещите проекти. освен този на самия университет, планове за обекта има и общината в Пловдив, която планира да изгради път през парка и  да свърже  ж.р "Тракия" с "Цариградско шосе". Местната власт обяви тази активност като част от разширяването на зелените площи на града. Като начало градината ще се огради, за да се спре безконтролното влизане в имота.

Градината е създадена още през 1946 година, заказа проф. Янчева. Първоначално е била 250 декара, но с развитието на града се е "свила" до 150 декара. За нуждите на университета тя се използва и сега, но е занемарена.

Предстои залесяване на още дървесни видове и изграждане на паркова инфраструктура.

Чуйте интервюто с проф. Янчева в прикачения звуков файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

5000 са подадените заявления за помощите за ученици

Какви са новите изменения в получаването на семейните помощи за ученици, за най-малките от 1 до 4 клас и тези, които постъпват в 8 клас, за промените разговаряме с Десислава Йорданова , началник отдел "Социална закрила" в регионалната дирекция на Социално подпомагане-Пловдив. Родителите на ученици от първи до четвърти клас и на гимназистите от 8..

публикувано на 19.08.24 в 10:23

Димитър Ганев описва в книга "Българската политическа почва"

Социологът Димитър Ганев има нова книга, която от този месец е на книжния пазар. Той изследва националната политическа култура в монографията "Българската политическа почва". Това е едно издание на "Сиела", което щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и..

публикувано на 19.08.24 в 09:52

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31