Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците разделени от цената за придобиването на Форума

Това е пазар! Или приемаш цената и плащаш, или се отказваш, но отказът не е добър за града и неговото осъвременяване. Това коментира в интервю за Радио Пловдив заместник-председателят на ОбС - Пловдив Пепа Деведжиева, която е и председател на групата съветници от Реформаторския блок

Тя заяви, че ще подкрепи предложението Община Пловдив да изкупи терена на Форума. "Ще го подкрепя, защото успяхме да намалим много първоначалната цена, успяхме и да я разсрочим във времето, тъй като е непосилно в една бюджетна година да се изплати теренът", обясни Деведжиева. 
Ако някой е допуснал грешка назад във времето и Форумът е продаден, не трябва и ние сега да трупаме грешка върху грешка и да търсим най-добрата цена. Спрямо предложението на собственика успяхме да я намалим с над 50 %, подчерта Деведжиева.
СнимкаТя допълни, че собствениците на терена имат идеен проект, съгласуван с НИНКН. Той предвиждал археологията да се експонира, а отгоре да се построи бизнес сграда. Не съм сигурна, че тази сграда би се "вързала" с останалите на площада, още повече, че община Пловдив има много добра идея как да развива площад "Централен", коментира зам.-председателят на ОбС.
СнимкаСлави Георгиев, председател на групата общински съветници от Патриотичния фронт, заяви, че тяхната група не одобрява придобиването на Форума на цена от 4 303 000 лв. без ДДС. По принцип не е лоша идея Форумът да бъде общинска собственост, но не можем да подкрепим толкова висока цена. 

Слави Георгиев каза още, че те не са преговаряли със собствениците, а с техни представители и адвокати. Това, което заявиха, е, че имат свои проекти, по които работят и твърдят, че могат да реализират там инвестиционно намерение и общината наистина е изправена пред опасността да загуби ФорумаПреговорите между община Пловдив и представители на собствениците досега винаги са били в посока намаляване на цената на терена и в посока разсрочването й в повече години, посочи още Слави Георгиев.

Според него въпреки възражденията им на утрешното заседание на ОбС точката ще бъде приета, защото се изискват само 26 гласа "за". 

От БСП изпратиха становище по темата. "Покупката на терена до пощата може и да е мотивирана с добри намерения и цели, но цената е висока", смятат червените. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Свързани новини

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година.  15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с..

публикувано на 14.11.17 в 16:24