Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етносите на Пловдив – заедно във фотоизложба

Най-старите етнически общности в Пловдив, представители на Фондация “Заедно”, представят фотоизложба „Годината ни заедно“ по повод на днешния Световен ден на етническата толерантност. 

Експозицията се открива в изследователски център-музей “Тракарт” тази вечер. Фотосите са разположени на 4 нива и могат да се разгледат от посетителите до 20 ноември. 

Разходката започва с „Машината на времето“, която ще ни напомни за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, известен още на древните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят заедно в мир и разбирателство. Пловдив съхранява културното наследство на много народности, наследство, което е част от историческата ни памет и трябва да се пази и от поколенията след нас.

Първото ниво, където в новия изследователски център на "Тракарт" е разположено „Изкуство от страната на Догоните”*, ще е посветено на познанията, които предават съвременните представители на различните общности. Понякога някои забравени факти разкриват една цяла нова вселена пред нас.

Второто ниво ще е “нашият дом”. В обкръжение от праисторически артефакти от „Култура Марица” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, символът на всеки дом, независимо дали е строен преди 8000 години или днес.

Преходът към културата и обичаите, които разкриват идентичността ни, но и ни свързват, ще е на третото ниво, а четвъртото ще разрие пъстрата Етноколекция от разнообразния културен живот на общностите. През 2016-а и 2017-а година етносите осъществиха заедно над 30 изложби, музикални и тематични вечери, благотворителни събития и проекти, които вече са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят енергията, която е необходима, за да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да “диша” градът.

Още от най-древни времена двете енергии, определящи жизнения цикъл на хората, са били слънцето и земята. Точно тук, на 4-то ниво, сред артефактите, които пази “Тракарт”, може да се открият именно символите на слънчевото Божествено начало и Богинята-Майка – земното начало – символика, която е в основата на всички духовни учения и носи мъдростта на живота.

*Само допреди един век догоните са били напълно неизвестни за света. През 1931 г. френският етнограф Marcel Griaule случайно открива етническата група и остава поразен от техните познания за вселената, които те си предавали от поколение на поколение. Догоните се заселват през XV век на територията на днешната държава Мали, Западна Африка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54