Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в Конституцията ще торпилира тотално държавността

Снимка: БГНЕС

Европейският мониторинг върху България остава, тъй като страната не е постигнала достатъчен напредък в реформите на правосъдието и вътрешните работи.

Това стана ясно от последния доклад на Европейската комисия. Най-големите слабости на страната ни са в приложението на приетото законодателство и очакванията на ЕК са "законодателството, което е прието и трябва да се завърши, да се материализира в конкретни дела и резултати". България е изпълнила четири от общо 17 препоръки, които комисията е предписала в предишния си доклад през януари. Управляващите го приеха за положителен знак, а опозицията като провал. Защо се стига до тези изводи и какви са пречките за липсата на резултати - по темата говорим с адвокат Михаил Екимджиев.

Всеки може да вижда в този доклад каквото иска, каквото търси и каквото му изнася да говори. Но има факти в този доклад. Безспорен е факта, че за първи Европейския съюз ще се председателства от държава, която е под особенно наблюдение и за която действа този механизъм за мониторинг. Това е все едно заподозрян в престъпление, който е проследяван с модерните чипове или гривни, да председателства съдебния състав гледащ делото. Факта, че тона не беше смекчен - въпреки председателството на България, не беше взето решение за отпадане на този мониторинг, е красноречив, че няма съществен напредък и политическа воля за справяне с големите проблеми – корупция и съдебна система. Каквито и закони да правим, когато те се прилагат със зла умисъл, от зависими и корумпирани съдии и прокурори, няма как системата да се подобри. Има едно правило – няма лоши закони, има лоши съди, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Той е категоричен, че ако не се случи същностната съдебна реформа, която да доведе до назначаването на честни и ерудираните съдии на ключови места в съдебната система, тя няма да се подобри съществено.

Адвокат Екимджиев е категоричен, че реални шансове за еволюционно развитие в тази насока няма. Ако следващата година този механизъм за наблюдение отпадне, това ще се случи заради умора да ни наблюдават повече от 10 години, смята Михаил Екимджиев.

За идеята на управляващите да се промени Конституцията във връзка с приватизационните сделки на рехода

Това е един зле скалъпен пиар, една пушилка. Посланието е – не ни гледайте далаверите и шуробаджанащината, а нека видим как политическите ни опоненти са ви крали преди 20-25 години. Ако се приеме това безумие, защото някои политически примати се опитват да се изказват за неща, които очевидно не разбират, това тотално би торпилирало държавността, коментира Екимджиев.

Цялото интервю с адвокат Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33