Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С АЕЦ "Белене" и солта изядохме, и тоягите, и накрая ще платим

При инвестиционен разход 10, 5 млрд. евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5 на сто, проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен. Това сочи част от доклада на Българската академия на науките /БАН/, представен от директора на икономически изследвания на БАН и ръководител на проекта проф.Александър Тасев. 

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и той винаги съществува, но в две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта. Той каза, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата. 


Докладът на БАН доближава 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката в България и региона. Проф.Тасев очерта няколко сценария, които са разработени от БАН, но повечето сочат, че в бъдеще в България и региона ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Бившият заместник – министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиева /БСП/ коментира пред Радио Пловдив, че докладът на БАН означава, че АЕЦ "Белене" трябва да се построи. "Това е нашата теза, заради която организирахме и референдум. Защо трябваше да се чака толкова дълго. Получи се като в поговорката  – и солта изядохме, и тоягите, и накрая пак ще платим".

Според Куюмджиев до този момент са инвестирани 3,5 млд. лева от компанията НЕК. Отделно страната разполага с разрешения, документи от ЕК, притежава площадка, която е инженерно съоръжение, притежава и около 95 процента от цялото съоръжение. "Остават няколко милиарда, с които трябва да бъде построена централата. Параметрите на БАН напълно отговарят на договореното през 2009-та година. Тогава договорът за изграждането на два енергоблока по 1000 мегавата беше на стойност 3,96 милиарда евро. С всички ескалации, оскъпяване и проточване във времето цената щеше да стане 6,5 милиарда евро.  Остава завършването на строителството, изграждането на системи за управление и контрол. До 5 години може да имаме два блока, които работят. Ако не беше забавянето Белене вече щеше да я има".

Бившият зам. икономически министър даде три примера като доказателство, че втората атомна централа е необходима и би била рентабилна. Той припомни януари тази година, когато енергийната система не можеше да задоволи потребностите и  250 мегавата електричество бяха внесени от Турция. "Тази зима очакванията са да не ни стигнат 500 дори 1000 мегавата".

На второ място предстои закриването на въглищните централи, а третият факт е, че няма държава, която да няма необходимостта да поддържа енергийна инфраструктура. "Трябва да има баланс на мощностите, трябва да има големи мощности, освен ВЕИ-та. Това е истинският баланс".

Куюмджиев смята, че пазар за произвежданото от АЕЦ "Белене" електричество ще има, защото "в нито една от страните, в които изнасяме няма достатъчно електричество – Турция, Гърция, Италия, Албания. БАН също го казва. Освен това всяка страна трябва да има резервни мощности. България при пиково потребление на ток от 8000 мегавата, трябва да има инсталирани мощности за 12 хиляди мегавата.

Факт е че първоначалната инвестиция е голяма, но животът на тези съоръжения е дълъг – минимум 60 процента. Освен това централата ще генерира 150 милиарда евро, а това е несъизмеримо с първоначалната инвестиция. Това са сигурни приходи на държавата и гарантирано електричеството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18