Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оборудването за АЕЦ "Белене" да стане VII блок на "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Докладът на БАН проиграва различни сценарии, при които може да се строи АЕЦ "Белене". 

Най-жизнеспособният е този, при който цената е под 10,5 млрд.евро, при капитал по-голям или равен на 70%/30% привлечен към собствен капитал и лихва под 4,5%. 

Като възможен сценарий се описва този за дължавно участие плюс руски заем по модела на унгарската "Пакш".

След замразяването на проекта руската компания "Росатом" осъди България да заплати вече произведеното оборудване по проекта, което е на стойност от близо 1,2 милиарда лева. Отделно са налети над 1,5 милиарда в площадката на централата, за чието изграждане има разрешителни от ЕК.

По темата - разговор с Иван Хиновски, енергиен експерт, за правилата "плюс" и "минус" за нова АЕЦ в България.

Продължавам да съм убеден, че това проучване на БАН не е достатъчно задълбочено, за да докаже, че АЕЦ "Белене" ни е необходима, заяви енергийният експерт в интервю за Радио Пловдив.

Хиновски посочи, че в доклада на БАН липсват всички други алтернативи за реализирането на такъв проект. Не е отчетен хидроенергийният капацитет на страната, няма възможностите на построяване на нови ТЕЦ-ове, на паро-газови централи и т.н. 

Това не е проучването, което от нас ще иска Европейската комисия. Това е изключително скъп проект за нашия бюджет и за нас това е излишен и вреден за българската икономика проект, заяви експертът.

Не знаем колко ще струват някои много важни части на АЕЦ, които зависят от Росатом. Не можем да вземем решение възоснова само на допускане. Това е непрофесионален подход, подчерта Хиновски. 

Даденото до момента е дадено! България трябва да анализира това, което би могло да бъде вложено оттук-нататък. Важно е да се направи анализ от международен експерт, заяви Иван Хиновски.

Той анализира и унгарската атомна централа Пакш, която страната разчита да построи с кредит от Росатом. Този кредит от 10 млрд. на около 4,7 % лихва трябва да се разсрочи за 60 години, за да бъде ефективен. Т.е. проектът се оказва тежко натоварващ бюджета на Унгария, която обаче има нужда от това, защото изведе от експлоатация 4 реактора, обясни експертът. 

България няма нужда от това, защото дори имаме свръхмощност през последните години. Има и редица неанализирани възможности - никой не отчита възобновяемите енергийни източници, които може да се окажат много по-евтини, каза още Иван Хиновски. 

АЕЦ "Белене" ще доведе по-скоро до поскъпване на тока в страната през следващите години, заяви още енергийният експерт. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33