Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разводите поставят хиляди деца у нас в риск

17 000 са децата в риск през 2016 година в резултат на родителски конфликти, най – често вследствие на раздяла между родителите. Това съобщи в Пловдив Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. 

Тя посочи, че до края октомври тази година в агенцията са получени 924 сигнала за насилие над деца, а 377 от тях изискват по – особена координация затова по тях работят експерти от самата агенция. Останалите сигнали са поети от другите институции за закрила на детето. За същия период в Агенцията по социално подпомагане са подадени 1016 сигнала за насилие, а по 305 от тях са предприети мерки за закрила. 

Офелия Кънева уточни, че близо 120 сигнала за насилие са подадени на онлайн формата на сайта на агенцията, която действа от октомври. Тревожен е фактът, че под 50 % от обажданията на националната телефонна линия за деца 116 111, която действа и в цяла Европа, са от деца, а 80 на сто от всички обаждания по тази линия са за консултиране, а не за сигнализиране, заяви Офелия Кънева. По думите й, това показва, че децата не са чувствителни към проявеното към тях насилие, станали са резистентни. За това говори и фактът, че от всички сигнали най – малко са подадените от деца от териториите на училищата. Най – рискова група са децата между 12 и 16 години, посочи Кънева.

От 4 300 училища в страната само в 964 има назначени психолози, а това е една четвърт от всички училища, съобщи Славчо Атанасов, председател на парламентарната комисия по върпосите на децата, младежта и спорта. Той определи като голям успех създаването на работна група от над 60 човека, които работят за промяна в законодателството, касаещо децата

В момента то е разпиляно в близо 15 закона, уточни Атанасов. На 12 декември тази работна група от представители на шест министерства, депутати, съдии, прокурори, психолози ще проведе „решително“ заседание, заяви Славчо Атанасов. Той посочи като положителна идеята в Семейния кодекс да се въведе т. нар. медиация за родители, които искат да се развеждат – преди съда те да се консултират с психолози. Пилотната практика от Софийския районен съд сочи, че от 100 такива случая 31 са решени положително от психолога и разводът е предотвратен. Във Варненския съд случаите са 16 от 100, допълни Атанасов. Той е категоричен, че безвремието на прехода и липсата на ценности са преодолени, а институциите са узрели в оценката, че каквито деца отгледаме и възпитаме, такава ще ни е държавата.

В Пловдив Офелия Кънева и Славчо Атанасов се включиха в двудневната национална конференция „Насилието и детето на 21 век“. Тя се организира съвместно от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Държавната агенция за закрила на детето. Целта е да се фокусира вниманието на националните и регионалните институции върху насилието над и между децата в търсене на ефективни решения за справяне с този ескалиращ проблем.

За първи път на научен форум положителните примери са изведени напред. Също за първи път се включва и гледната точка на децата, която е представена от двама гимназисти – единият от Пазарджик, другият от Силистра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11