Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу наредбата за платено паркиране пред блоковете

| обновено на 24.11.17 в 13:09

Пловдивският Административен съд даде ход на делото срещу новата общинска Наредба за паркирането.  Жалбата е внесена от депутата Славчо Атанасов и общински съветници от ПФ. 

Според тях наредбата е незаконосъобразна, несправедлива и в ущърб на пловдивчани, а методиката за раздаването на паркоместа е непрозрачна. Определените 20 лв. за наем представляват вид нова такса, а данъци и такси може да определя и въвежда единствено парламентът, посочи юристът на жалбоподателите Атанас Петров. Това твърдение не е верно и показва непознаване на законите, контрира адвокатът на Общинския съвет Евелина Божикова, според която именно Законът за местните данъци и такси дава това право на общината. 

Трима граждани и една фирма са се присъединили към обжалването на наредбата, обяви в съда адвокат Атанас Петров. Един от тях е инвалид, който смята, че правата му са нарушени, тъй като е убеден, че по закон му се полага паркомясто, без да се налага да участва в тегленето на жребий, за такова. 

Фирмата пък се оплаква от дискриминация, понеже няма да има право изобщо да участва в надпреварата за паркиране пред офиса си. Тези жалби са недопустими към делото, тъй като не става дума за обществени паркинги, коментира адвокатът на Общинския съвет. 

По повод опасенията, че новата наредба ще предизвика съседски вражди, Евелина Божикова призова да се изчакат резултатите от нейното действие, но увери, че ако се случи нещо подобно, тя ще бъде променена или оттеглена.  

Съдът даде възможност за прецизиране на процедурните изисквания към спорещите страни и назначи ново заседание на 12-ти януари следващата година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38