Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от детските градини в Пазарджик се включват в благотворителна проява

По повод 180-тата годишнина от изграждането на храм-паметника "Света Богородица“ в Пазарджик, децата от детските градини в града се включват в благотворителна проява за събиране на средства за възстановяването и поддръжката на историческата църква. 

Първи са децата от детска градина "Валентина Терешкова“. На 8-ми декември те ще изнесат концерт в зала "Маестро Георги Атанасов“. Възпитаниците на детското заведение сами са изработили поканите за благотворителната проява. 

Църквата "Света Богородица“ е прочута със своя дървен иконостас, изработен и резбован с високо художествена ажурна дърворезба, дело на дебърските майстори. Иконостасът е изработван 10 години под ръководството на майстор Фръчковски, чийто гроб е зад олтара на храма. Иконостасът е под закрилата на ЮНЕСКО.

 В историческата църква се намира и чудотворната икона на Богородица. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52

ПОбс придвижва процедурата за строеж на новото Околовръстно

Общинският съвет на Пловдив единодушно прие предложението за безвъзмездно прехвърляне на АПИ правото на собственост на недвижими имоти - частна общинска собственост в местността „Бей Кър“ в ЖР “Тракия“ за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе.  Двата имота са с големина около 2,1 дка, като те се намират в зоната на кръстовището, което се..

публикувано на 18.07.24 в 11:48