Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в коалицията не съществува

В сезона на властовия листопад, парламентарните и европейски турболенции  - ГЕРБ подтяга редиците си. Как Четвъртият конкрес на ГЕРБ артикулира актуалната си управленска формула, какви сигнали за посоката, в която се движи държавата само месец преди началото на  европейското ни председателство получиха 1200 делегати и над 150 гости на форума – събеседник – председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. 

Менда Стоянова: Очакваните акценти, които днес са важни и които се дискутират в партията, форумът ги препотвърди, преформулира и мисля, че по този начин даде ясно послание и към своите членове, и към своите симпатизанти, а и към тези, които не симпатизират на ГЕРБ.

На първо място, аз искам да се спра на визията на залата, по начина, по който бяха презентирани нещата. Тук имаше и послания – не просто да бъде модерно, не просто да бъде красиво – това е посланието на дигиталната икономика, на иновациите, които всъщност са и политиката в Европа в бъдещите години и трябва да бъде и ще бъде акцент и в нашата политика. Всъщност това е едно послание към всички, които са гледали мултимедията.

Колкото до съдържанието аз мисля, че, първо, не трябва да правим от този форум някаква голяма новина. Просто това е редовното национално събрание, което на четири години трябва да избере своето ръководство и да преизбере  своя лидер. И мисля, че това се случи, както и да препотвърди или преформулира,  ако това е необходимо, основните си цели като тук, разбира се, може би акцентът беше декларацията, която гласува форумът, че няма да управляваме с БСП.

Аз бих казала, че промени в ръководството на партията са нещо нормално и даже, ако трябва да бъда откровена, мисля, че трябваше да има малко по-големи промени с цел да има обновяване и да влязат и малко по-млади кадри, да има приемственост и по този начин постъпателно и с приемственост  да се прави ръководството на партията. Това, разбира се, е мое лично мнение, което определено не съвпада с мнението на лидера ни, защото той предложи изпълнителна комисия в голямата си част еднаква с тази, която беше досега. В това, че Димитър Главчев не е в изпълнителната комисия, не виждам никаква драма. Димитър Главчев за сметка на това е председател на контролната комисия, която в една партия е изключително важен орган. Нейният председател има ключово място, така че това, което се случи с избирането на  Главчев за председател на контролната комисия, мисля, че е достатъчно важно, за да покаже, че  той е един от нас и ние  ценим неговите качества и неговата лоялност във времето. Това именно се показа с това, че той остава в ръководството на партията, което е по-важното.

Аз не бих могла да давам оценка за работата на г-жа Цачева.  Мисля, че като министър  тя се справя перфектно и нейните големи ангажименти  в момента, а и ангажиментите по това, че трябва да продължим съдебната реформа, че трябва да се намери консенсус за наистина ефективна промяна в съдебната реформа, така че да се почувства качеството на правораздаването биха могли да бъдат едни от причините г-жа Цачева да се съсредоточи върху едната част от своята работа. Разбира се, не бива да пропускаме, че в отчетния доклад беше споменато, че и плевенската организация не е в най-добра кондиция. Определено трябва да знаете, че членовете на изпълнителната комисия са представителите  най-вече на различни региони от страната. Ако направите преглед на всички, които участват в изпълнителната комисия, ще видите, че те са представители на региони в страната, които имат много силни организации и които е нормално да искат да имат свои представители в централното ръководство.

Приоритетите на партията са приоритетите на управлението и на първо място, разбира се, в центъра, във фокуса на управлението е човекът, хората, затова и всички действия политики са насочени към това – подобряване на икономическата среда, подобряване на доходите на хората, подобряване на жизнената среда, в която те живеят. И в този смисъл вече се разклоняват всички останали цел.  Така че неслучайно и на форума бяха отчетени постигнатите до момента резултати както в бюджетната сфера, във финансовата сфера, естествено първо тях споменавам, защото това е моята сфера, те са най-важните, те са основата за всичко останало. Защото винаги, когато говорим за управление, говорим за това, колко пари държавата може да отдели и да раздаде на едни или други сфери, да стимулира едни или други гилдии, да кажем, или части от обществото. Но аз мисля, че фундаментът за правенето на останалите политики – и социална, и образователна, и политика в областта на сигурността, в крайна сметка икономиката и финансовата политика. И тук ние твърдо препотвърдихме на този конгрес нашата дясна ориентация, затова да работим така, че все по-малко доходи държавата да изземва от обикновения човек, за да ги преразпределя, а да остави на този човек да харчи доходите си така, както той смята за необходимо и важно за него и децата му. Това е една важна сфера, която не само, че я препотвърдихме, но ясно и категорично се разграничихме от опозицията, която определено в тази посока търси своя нова идентичност. 

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43