Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесията за "Тракарт" няма да бъде продължавана

Антична сграда „Ейрене“ в Археологическия подлез в Пловдив няма да бъде давана повече на концесия. След изтичане на договора, което ще стане през лятото, този обект ще се стопанисва от Община Пловдив. 

Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев по повод стартиралата процедура за кандидатстването на града пред ЮНЕСКО за вписване на мозаечното наследство на Пловдив.

Задължително е античната сграда „Ейрене“ да остане общинска, подчерта Тотев.

От днес до петък комисия от Министерството на културата прави пълно описание на обектите, с които се кандидатства пред ЮНЕСКО – Голямата  и Малките базилики, а също и антична сграда „Ейрене“.

Концесионерът Жорж Трак е изненадан от намерението на общината. 

Той сподели, че е бил поканен да представи културния обект, който стопанисва, лично в централата на ЮНЕСКО и получил адмирации за работата си.  Изумен и изненадан е от това, че в годината, когато ще се готвим за европейска столица на културата с лека ръка градът се отказва от културни институции, в какъвто се е превърнал центърът "Тракарт".

Жорж Трак изрази съмнения, че точно изисквания на ЮНЕСКО са довели до решението концесията да не се поднови. Ако има икономически, политически или каквито и да е други мотиви- нека кметът да ги обяви, призова той.

 ЮНЕСКО има нужда от живи паметници, каза още Жорж Трак и напомни, че „Тракарт“ е средище на богат културен живот, в което са вложени много средства и интелектуална енергия, а що се отнася до грижата за археологията - то там ред специалисти са дали само положителни оценки.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00