Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сривът на инвестициите обрича икономиката ни на маргинална

Налице е значителен спад на инвестициите като дял от БВП - от 33% през 2007 г. до 18,6% през 2016 г. Това се посочва в анализ на Българска стопанска камара. 

Публичните инвестиции намаляват два пъти – от 5,2% от БВП през 2007 г. до 2,6% през 2016 г. Частните инвестиции за периода са средно 5 пъти по-високи от публичните, като през 2016 г. те надхвърлят публичните инвестиции 7 пъти. 

Физическият обем на преките чуждестранни инвестиции отбелязва спад от 14 пъти през 2016 г. спрямо 2007 г., отчитат още от БСК. 

Пред Радио Пловдив изпълнителният председател на камарата Божидар Данев обобщи, че това е  срив на инвестициите с почти една–трета и то в периода, в който сме член на ЕС. На практика притокът на инвестиции у нас е индикатор за бизнес климата и за наличността на човешкия ресурс, който може да усвоява инвестиции. Това означава, че нашата икономика се обрича в бъдеще на една маргинална икономика, тъй като не създава устойчиви и конкурентноспособни работни места.

Според Данев чуждите инвеститори са предпазливи по много причини, но основните са три - нормативната база, която достига невероятен брой промени. Тази промяна е свързана с неопределеност за инвеститора, който иска спокойствие. 

На второ място е неефективната съдебна система и на трето -  липсата на човешки ресурс за управление на определен клас инвестиции. 

Тромавата администрация и липсата на електронно правителство, въпреки обещанията, че то ще бъде въведено за 8 месеца, са също причините за отлива на инвеститори, а всичко това позволява и развитието на корупционната среда. Ако бяхме членове на Еврозоната и на Шенген, това би било допълнителен бонус за избор на България като място за инвестиции.

Изпълнителният председател на БСК припомни, че през 2020 година ще бъде спрян и финансовият допинг от ЕС, който сега частично решава проблема с инвестициите, но там пък корупцията е голяма.

БСК отчита ръст на българските инвестиции включително и в чужбина. Това е положително, но означава че българските инвеститори нямат доверие в бизнес средата у нас. България се срива в  индексите за правене на бизнес всяка година с няколко места надолу.Още от категорията

Не е задължително да прекараме Ковид-19

„ Не е задължително да преболедуваме коронавируса, за да имаме имунитет. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност и така да се предпазим. Можем да си останем рискови,  както към всички онези вируси, които дори не познаваме “ – заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, завеждащ инфекционното отделение на МБАЛ Пазарджик...

обновено на 27.10.20 в 17:41

Зелената система в Пловдив е в неравна битка със застрояването

На всеки жител на град с мащабите на Пловдив според Закона за устройството на територията (ЗУТ) се падат по 20 квадратни метра зелени площи .  Реалностите са далеч от регламента – в момента всеки пловдивчанин разполага едва с 11 % от полагащите му се по закон зелени площи - това са 2,2 квадратни метра .  Заложено е след 20 години..

публикувано на 27.10.20 в 17:37
Действащият в момента ОУП на Пловдив

Публична инфраструктура искат за "Терзиите" и "Остромила"

Развитието на терториите на районите Западен и Южен в следващите 20 години обсъдиха днес граждани, представители на районните администрации и екипът, осъществил промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив. Общественото му обсъждане  започна вчера с районите Централен и Северен, а днешните дебати, белязани с гражданска..

публикувано на 27.10.20 в 16:16

Обучението онлайн е добра възможност, но временно

Ние сме подготвени да преминем изцяло към дистанционно обучение, но за целта трябва да отговорим на условията, определени в заповедта на министъра на МОН, заяви Валентина Стоенчева, директор на СУ „Св.Патриарх Евтимий“ в Пловдив и заместник-председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в града. По думите й, през миналата..

публикувано на 27.10.20 в 15:59

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18