Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Построихме повече през 2017 - та година

Брюксел ни предупреди за нов имотен балон. Гледните точки са различни, коментира Пламен Иванов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България. Той посочи, че декември е вай-важният месец в стоителството.

 За един месец се опитваме да свършим, колкото за 11 месеца. Компромиси с качеството вече трудно се правят, тъй като културата на потребителите, на инвеститорите се повиши значително. Химията навлезе сериозно в стоителния процес, което позволява в различни атмосферни условия да се работи качествено. Относно сроковете, строителството е последният етап от стоителния процес. Когато всички преди това комфортно са се разполагали в стоителния процес, накрая за практическото изпълнение остава най-малко време, и най-много закодирани рискове. Гаранцията казва, че рисковете винаги са в строитела, защото все още никой не се възползва от опцията, да се компенсира предишно забавяне на процеса. Това е застраховка за професионална отговорност. Така целият риск е на гърба на стоителя.

2017-та година е много трудна. Зле се отразяват бумове и кризи. Това е доста консервативен занаят, в който трудно се създава опит, нагласа и навици. Когато се получи срива на пазара или недостатъчно ритмични поръчки, се отразява негативно на бранша. Примерът е, че работник, който е получавал повече стимулиране в работната заплата, трудно прави стъпка в обратна посока. Обикновено търси изява извън страната. 

Интервюто с Пламен Иванов, председател на ОП на КСБ е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17