Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Саморасла тръстика в хвостохранилището оцветила реките в Златоград

Хората от Златоград и село Старцево в момента пият чиста вода, гарантира кметът Мирослав Янчев, след като заради оцветяването на водата в река Върбица бяха спрени два от кладенците, черпещи вода от реката. 

Третият източник на река Неделинска, от който върви захранването, в момента покрива нуждите. Той обаче е недостатъчен в летните месеци, обясни Янчев. Днес Общинският съвет възложи на кмета до началото на март 2018г. да направи прединвестиционни проучвания за алтернативно водоснабдяване и изграждане на пречиствателна станция.

Другото предложение, е до 15 януари 2018 г ГОРУБСО – Златоград да внесе доклад за предприети действия относно безопасността на съоръжението хвостохранилище Ерма река.

Това е третото поред оцветяване на водата, което безпокои хората в района.

Оцветяването на водата идва от растящата в хвостохранилището на ГОРУБСО Златоград тръстика, смята изпълнителният директор на дружеството  Евгени Михайлов.Тръстиката ще се чисти механично като ще бъде сключен договор с румънска фирма. Тя ще достави машини, които ще косят ниско тръстиката и нейното изнасяне на площ от 100 декара. През 2016-та година стената е надградена и съоръжението е перфектно, каза Михайлов


Зам. управителят на ВиК - Смолян инж. Костадин Тотев обясни, че минути след подаването на сигнала за замърсяването на реката двата кладенци са изключени. Взети са проби, пратени са в лабораторията, водата е с превъзходни питейни качества. Няма промяна, резултатите са същите като преди седмица и преди месец.


Галерия

Още от категорията

Приеха 2 500 деца в първа група на детските градини в Пловдив

  2 500 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив до този момент. След третото основно класиране има незаети 254 места за първа група, а неприетите са 104 деца. Причината е, че все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски..

обновено на 24.06.21 в 16:21

Разкодират още днес черната кутия на падналия Миг- 29

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена  информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Устройството е открито в 10.20 ч, а 10 минути след това вече е било на борда на кораба..

обновено на 24.06.21 в 16:07

Увеличават паралелките в Пловдив, работещи по метода 1:1

Модернизирането на съдържанието на учебния материал и иновативният подход на преподаване са довели до повишаване на успеха на учениците. Това стана ясно на среща сдиректори и учители на общински училища със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов. От новата учебна година три пъти ще се увеличат паралелките в Пловдив, които работят по метода 1:1,..

публикувано на 24.06.21 в 16:02

Петролният бос Емил Власов на съд за контрабанда и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив приключи разследването и предава на съд петролния бос Емил Власов. Според обвинението, той е контрабандирал над 100 тона незаконни горива, укривал данъците от тяхната продажба и организирал схема за изпирането на парите от това.   51-годишният бизнесмен е действал чрез свои фирми и като представител на други в периода..

обновено на 24.06.21 в 13:05

ОДМВР работи нормално и без Йордан Рогачев, смята Рашков

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Областната дирекция на МВР в Пловдив работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство директор Йордан Рогачев. Той бе отстранен от длъжност вчера, заради образувано срещу него дисциплинарно производство . Директорът излезе в отпуск по болест, сега е излязъл в отпуск по майчинство до..

публикувано на 24.06.21 в 13:05