Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оръжие и политическа тежест цели визитата в Саудитска Арабия

Визита на толкова високо ниво, за първи път в двустранните отношения – така се определя посещението на българска делегация на високо равнище в Саудитска Арабия, водена от министър-председателя Бойко Борисов. 


Какъв знак е това посещение, с участието на няколко министри, представители на различни сектори и икономически отрасли?  

На първо място, за отбелязване е участието присъствието в делегацията на  последният български монарх и бивш републикански премиер Симеон Сакскобургготски, отбелязва пред Радио Пловдив проф. Нина Дюлгерова, историк и експерт по международни отношения.  

Той, Сакскобургготски, може да се разглежда като логична трансмисия в бъдещите двустранни отношения, тъй като е представител на монархическа династия, при това тясно свързана с региона, по време на неговото изгнанничество, смята проф. Дюлгерова. По думите и, това в тези среди има голямо значение. 

Участието на Красимир Каракачанов в делегацията пък може да се тълкува без съмнение – като представител на военните среди, които искат да продават, а не да купуват оръжие. При това положение се отива „на крака“, както и го правим, обяснява Нина Дюлгерова. 

Несъмнено, оръжието е едната основна тема, смята тя, а пазарите на българска селскостопанска продукция е друга главна цел на това посещение, тъй като там имат нужда от това. 

Това обаче, което се случва в момента в по-широк политически план, с българската визита, е част от много по-голямата игра между Саудитска Арабия и Турция, защото може да се окаже, че сме много важен сегмент в тези отношения, заради балансираната българска позиция към Турция, в лицето на премиера Борисов.

От друга страна, с европредседателството ни, България също получава шанс да се превърне в сериозен фактор, който да има своята тежест в комуникацията между културите. 

Затова, дипломатите ни трябва да са много добре подготвени професионално и добре ориентирани с процесите в Близкия Изток и Арабския свят. 

Нашите цивилизации са много различни, а ние трябва да работим  с главните фактори в региона, какъвто именно е Саудитска Арабия, подчертава проф. Нина Дюлгерова.


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58