Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличиха белите дробове на "Тракия" с още 120 овошки

10
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

120 нови декоративни дървета – червенолистни сливи засадиха днес в алеята до блок 258 на ж.к Тракия. 

Кметът на района Костадин Димитров уточни, че 70 овошки са били дарени и залесени преди една седмица от голяма пловдивска компания. Има и поливна система, както и монтирано осветление.

Всички дървета на около 300 метра от алеята, която свързва А12 с А10 на ж.к. Тракия са дарени и не струват нищо на данъкоплатеца, уточни още Димитров. Той се надява още напролет да има първите резултати по почистване на тази зона, следва още 130 дървета да бъдат залесени. Предстои да бъдат изградени и детски площадки в парка.

Кметът Иван Тотев съобщи, че в своите разсадници общината отглежда всички местни видове дървета, включително и вечнозелени. Той посочи, че тук в тази алея е бил търсен различен акцент, при който листата са червени. Догодина ще засадим още вечнозелени иглолистни дървета, обеща Тотев. Той уточни, че вече облагородени са над 60 декара в тази зона на комплекса. 

В залесяването участие взеха и момичетата и треньорите на Волейболен клуб „Марица“ гр. Пловдив. Те участват в Шампионска лига по волейбол и са сред 16 най-силни отбора в Европа. 

Кметът Иван Тотев съобщи, че днес общинския съвет днес е гласувал и отпуснал 50 000 лева за отбора. Кметът призова пловдивчани и бизнесът да подкрепят кампания до края на декември и да съберем заедно 150 000 лева, за да може момичетата да продължат гостуванията си в надпреварата. 

Това са средства допълнително към бюджета на клуба. За целия сезон от 6 месеца трябват общи 300 000 лева, за да може да се върви напред, съобщи още Тотев. Той призова новото бизнес сдружение на г-н Любозар Фратев да подпрепи състезателките на Пловдив. Общината Пловдив за година влага над 2 млн. лева за спорт.

Старши треньорът на "Марица" Борис Халачев каза, че т.нар. им историческо влизане в Шампионска лига натоварва много бюджета. Той също призова бизнесът да помогне в този важен момент, защото основно от клуба разчитат на рекламодатели, общината и много малко на държавата.

Предстои важен мач на „Марица“ на 13 декември срещу „Динамо Казан“ от Русия, следващият е през януари, уточни Халачев. Очакваме пълна подкрепа на пловдивчани, да дойдат в залата и да бъдат с нас на този много важен мач срещу най-силния отбор на цяла Русия, призоваха Тотев и Халачев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02