Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златното монетно съкровище от Карлово гостува в Пловдив

| обновено на 04.12.17 в 10:16

Изложбата  „Монетно златно съкровище от Карлово“ ще бъде представена в Регионалния археологически музей в  Пловдив.

Тя ще бъде експонирана в реставрираната витрина - сейф, произведена  през 1950 година по повод  откриването на Панагюрското съкровище.  

На събитието, посветено на 135-та годишнина от основаването на археологическия музей, ще присъстват заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Пловдив Иван Тотев, представители на общинската управа.

Витрината, в която ще бъде експонирано съкровището,  е част от историята на музея. Произведена е през 1950 г, само година след откриването на Панагюрското съкровище, от българското предприятие „Сашо Кофарджиев“, което е било специализирано в производството на медни кантари и теглилки, подчерта директорът на музея  Костадин Кисьов.

По думите му, подобна витрина е била произведена специално и за Трънското златно съкровище, намиращо се в Националния археологически институт. Тя обаче е унищожена в миналото и затова  витрината в Пловдивския музей остава уникална. Уникалността  на витрината, която се е превърнала вече в експонат, се състои в това, че  има две части.

 Едната от тях представлява каса, която със специална ръчка по механичен начин прибира експозиционната секция и се заключва със специални ръчно изработени устройства и ключове. Така се опазва на 100% всичко, което е заключено в нея.

 Самата  изработка на витрината е също уникална, защото всичко е произведено на стругове от масивна стомана, на практика тя е  вечен двигател, който се задвижва ръчно. Реставрацията на касата-сейф  бе извършена за година и половина и в нея ще се излагат уникални неща или такива, които са свързани с програми за атракции на деца и посетители. Самият посетител ще може ръчно  да отключи витрината и да повдигне касата с ръчката, за да види какво е изложено вътре.

Това, което предстои да бъде експонирано от днес във витрината и ще остане до края на март 2018-та г., е едно монетно съкровище, открито в Карлово по време на строителството на  сегашната сграда на Общината. Състои се от 850 монети от които две трети  - златни и са от началото на 19 в. Монетите  са от различни държави и са идеално запазени, подчерта още  доц. Кисьов.

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27