Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Погват "Горубсо" за завишеното съдържание на метали във водата в Смолян и Кърджали

| обновено на 04.12.17 в 15:43

Дружеството ГОРУБСО – Златоград ще бъде глобено заради допуснато замърсяване на река Голяма от хвостохранилището „Ерма река“,  съобщи пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева. 

Готови са резултатите от проверката по сигнала за побеляване на река Голяма до хвостохранилището   до Златоград на 28 ноември. За анализ са взети водни проби от 6 пункта за повърхностни води в областите Смолян и Кърджали, от 3 пункта за подземни води - шахтови кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на Златоград и населените места в региона, и от 1 пункт за отпадъчни води.След анализа е установено превишаване на стандарта за качество на околната среда в част от пунктовете.

На пункта за отпадъчни води преди заустването в река Голяма неразтворените вещества са почти двойно повече. В пункта на левия  приток на река Голяма, където хвостохранилището не оказва влияние има превишаване по показателите цинк и кадмий. Най-вероятната причина за по- високите концентрации е изтичането на руднични води от стари изоставени мини в района.

В три други пункта  се установява превишаване на показателите манган, желязо, цинк, кадмий, олово и цианиди свободни.

Проведена е работна среща и е изискано становище на авторския надзор на хвостохранилще „Ерма река“, като са набелязани конкретни технически мерки за подобряване работата на съоръжението. За „превишаване на нормите от „Горубсо Златоград“, което експлоатира хвостохранилище „Ерма река“, ще започне административно-наказателно производство.

На предприятието са дадени конкретни технически предписания за  отстраняване на проблемите. След анализ на данните ще се прецени каква точно ще бъде глобата, добави директорът на Екоинспекцията в Смолян.

РИОСВ е информирало областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на засегнатите общини, управителите на ВиК-дружествата в Смолян и Кърджали, както и управителите на Регионалните здравни инспекции за резултатите от пробовзеването с цел предприемане на действия по компетентност от тяхна страна.

За хвостохранилището са сигнализирани Министерството на енергетиката и Държавната агенция по метрология и технически надзор за предприемане на действия.

Мониторингът на водите във водосбора на р. Върбица след хвостохранилище „Ерма река” ще продължи и след интензивните валежи в региона.


Още от категорията

Четири автомобила се блъснаха на Околовръстното шосе

Верижна катастрофа с четири автомобила затруднява движението на околовръстния път. Сигналът за произшествието, станало на кръстовище между Кукленско шосе и разклона за Марково, е получен след 17.10 ч.  По първоначални данни няма пострадали, нанесени са материални щети. Два екипа на полицията подпомагат трафика. По случая ще бъде взето..

публикувано на 24.06.21 в 18:33

Приеха 2 500 деца в първа група на детските градини в Пловдив

  2 500 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив до този момент. След третото основно класиране има незаети 254 места за първа група, а неприетите са 104 деца. Причината е, че все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски..

обновено на 24.06.21 в 16:21

Разкодират още днес черната кутия на падналия Миг- 29

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена  информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Устройството е открито в 10.20 ч, а 10 минути след това вече е било на борда на кораба..

обновено на 24.06.21 в 16:07

Увеличават паралелките в Пловдив, работещи по метода 1:1

Модернизирането на съдържанието на учебния материал и иновативният подход на преподаване са довели до повишаване на успеха на учениците. Това стана ясно на среща сдиректори и учители на общински училища със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов. От новата учебна година три пъти ще се увеличат паралелките в Пловдив, които работят по метода 1:1,..

публикувано на 24.06.21 в 16:02

Петролният бос Емил Власов на съд за контрабанда и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив приключи разследването и предава на съд петролния бос Емил Власов. Според обвинението, той е контрабандирал над 100 тона незаконни горива, укривал данъците от тяхната продажба и организирал схема за изпирането на парите от това.   51-годишният бизнесмен е действал чрез свои фирми и като представител на други в периода..

обновено на 24.06.21 в 13:05