Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в памет на Петър Змийчаров в Пазарджик

| обновено на 05.12.17 в 15:26

В Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик се открива изложба в памет на изтъкнатия изкуствовед и преподавател Петър Змийчаров. 

Експозицията включва 208 непоказвани до сега негови творби от частни колекции, както и подарената на галерията картина „Богородица с трънлив венец“, която е в центъра на изложбата. 

В експозицията са включени и книги, монографии и вещи на Петър Змийчаров. Ще бъдат прочетени и непубликувани негови стихове. 

Петър Змийчаров е художник и илюстратор, прозаик и поет, куратор на няколко мащабни проекта, критик с обсег театър, кино и визуални изкуства. Той е доцент и доктор по изкуствознание, преподавател в НАТФИЗ, в Софийския и Пловдивския университети. В периода 2009-2012 г. е директор Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик.

 Петър Змийчаров си тръгна на 29 декември / 2016г. /. Вървеше отдавна и предизвикателно срещу смъртта. Тя си избра за срещата юбилейна – по Змийчаровски – година: 55-ата му.

Пеци бе с ренесансов замах, човек на „аз мога“: „аз мога най-добре“. Ангажираше го процесът на справянето, не резултатът. Имам негови работи – изненадваща идея, перфектна рисунка, нестандартна игра с цвета. И никоя завършена съвсем до край. Вижда, че няма как да не стане – и поема към друго.

Змийчаров беше във всяко отношение несресан, скандален – живя като заклет бохем. Образец му бяха универсалните гении на ранния ХХ в., родееше се духом и всякак с тях. Знаеше и можеше много, правеше много, гореше самоубийствено интензивно.

Магистър на Художествената академия, доктор по изкуствознание, малко след това доцент, преподавател в НАТФИЗ, в Софийския и Пловдивския университети. После уредник в отдела „Съвременно изкуство“ на Националната галерия, сетне директор на галерията в Пазарджик.

Художник и илюстратор, прозаик и поет, куратор на няколко мащабни проекта, оперативен критик с обсег театър, кино и, разбира се, визуални изкуства. Очерта рентгенови портрети на талантливи съвременници, особено ярко на Кольо Карамфилов – бяха една порода. Създаде силни монографии за Александър Морфов, Георги Баев, Иван Кирков. Заглавието на последната е и самоописание: „Личен ренесанс“.

След своя текст в книгата ни за Иван Ненов казва: „Той знаеше твърде много, за да бъде конвенционален, и мислеше твърде сложно, за да бъде припознаван като всеобщ любимец на изкушените от художеството дилетанти“. Писал го е като за себе си. А реакциите на Пеци срещу самодоволната дилетантщина имаха земетръсен характер. Беше безкомпромисен, критичен и ироничен, нервозен и нетърпелив, непримирим.

На 29 декември 2016 бунтарската му душа намери утеха, Бог й даде покой.

 Георги Каприев

ЗМИЙЧАРОВ, Петър Георгиев  (15.X.1961 г.- 29.12.2016 г. ,Пазарджик) – изкуствовед. Завършва НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив (1980) и изкуствознание в НХА „Николай Павлович” - С. (1991). Преподавател по история на изкуството в НАТФИЗ „”Кр. Сарафов” (1991 ), по „История и теория на знака” в СУ „Св. Кл. Охридски” и в ПУ „Паисий Хилендарски”. Доктор (1992), доц. (1995). Уредник в отдел „Съвременно българско изкуство” в НХГ – С. (1998-2002). От кр. на 80-те г. публикува оперативна критика във всички периодични и специализирани издания. Пише театрална и кинокритика. Автор на:  „Изобразителният театър на Александър Морфов”, „Много лично” (в съавт. с проф. Георги Каприев), „Личен Ренесанс”, „Пейзаж с фигура”, „Художникът след графикатурата” и др. Сътрудничи на сп. „Изкуство” и „Проблеми на изкуството”, вестниците: „Култура”, „АБВ”, „Литературен вестник”, „Дума”, „Гласове”. Има публикация в Югославия – в. „Кръг”, в „Унгария”, и обзорна студия върху проблемите на бълг. сценография в Английската енциклопедия на театъра на издателство „Роутлидж”. Куратор на артистични проекти : „Нови имена - II” (СБХ „Шипка” 6), „Рисунка и малка пластика” (НХГ - НДК); „Краят на приказката”(НХ-НДК); „Ах, защо не се омъжих за Пища Хуфнагел?” (НХГ – Унгарски културен институт); Есенни изложби в частни галерии в страната. Чл. на творческия фонд на СБХ (1991) и съучредител на Българското Ex-libris общество. Почетен член на Норвежкия орден за заслуги (Е.А.Х.)  Из "Енциклопедия Пазарджик"

Доц. д-р Петър Змийчаров е директор на ХГ "Станислав Доспевски" в периода 2009-2012 г. Като директор  той направи възможно осъществяването на изложби на автори като: Десислава Минчева, Любен Зидаров, Рин Ямамура, Атанас Атанасов, Симеон Спиридонов, Георги Веселинов, Васил Петров, Иван Милев, Ангел Гешев, Христо Дюлгеров. В залите на Художествена галерия "Станислав Доспевски" бяха подредени и изложбите: "Изкуството на екслибриса" (пълната колекция на Второто международно биенале проведено в София през 2005 г., с общо 246 автора), "Последната колекция в памет на Иван Кирков"(репродукции), "20 години пред керамичната пещ" (самостоятелна изложба на Маргарита Иванова), "През ключалката" (изложба с творби на художници работещи в галерията) и др. Организирани бяха изложби с творби от фонда на галерията: "С аромат на лято без правила", "Графика от фонда на галерията", "Форма и цвят в дърво", "Пейзаж", "Голо тяло". Залите бяха място за детски игри, конкурси и демонстрации на художествени техники. През 2010 г. Петър Змийчаров дари за художествения фонд на галерията шест екслибриса от авторите: Онник Каранфилян и Юлиян Йорданов, а през 2011 г. - авторската си творба "Богородица с трънлив венец".  Настоящата изложба е породена от уважението и почитта към паметта и творческата дейност на Доц. д-р Петър Змийчаров от екипа на галерията, близки и приятели.

Интервюто с Леон Бабачев е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31